Završeni 8. Federalni susreti dobrovoljnih davalaca krvi Crvenog križa Federacije BiH

Danas su u Dječijem odmaralištu Crvenog križa Kantona Sarajevo u Vogošći organizovani 8. Federalni susreti dobrovoljnih davalaca krvi Crvenog križa Federacije BiH.

Cilj organiziranja susreta je promocija dobrovoljnog davalaštva krvi, kao i odavanja društvenog priznanja dobrovoljnim davaocima krvi, koji na ovaj humani način ljudske živote.

I ove godine, a shodno Pravilniku o priznanjima Crvenog križa Federacije BiH, uručena su najvišia priznanja- ZLATNI ZNAK Crvenog križa Federacije BiH za 100 i više davanja krvi, za 23 dobrovoljna davaoca krvi, i SREBRNA PLAKETA Crvenog križa Federacije BiH za 50 i više davanja krvi, a manje od 100, za 126 dobrovoljnih davalaca krvi.

Davaoce su pozdravili Ivo Juričević, predsjednik Crvenog križa Federacije BiH i Namik Hodžić, generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH, te Branko Leko, glavni tajnik Društva Crvenog krsta/križa BiH kao gost i Enaida Višo, sekretar Crvenog križa Kantona Sarajevo.

Predsjednik Federacije BiH, Marinko Čavara, nažalost nije bio u mogućnosti prisustvovati 8. Federalnim susretima dobrovoljnih davalaca krvi, ali se obratio pismenim putem. Pismo prenosimo u cjelosti:

Poštovani, zahvaljujem se na pozivu za sudjelovanje na Osmim federalnim susretima dobrovoljnih darivatelja krvi.
Čestitam vam na uspješnoj organizaciji ovih susreta koji, siguran sam, okupljaju najplemenitije osobe u ovoj zemlji.
Ovom prigodom želio bih uputiti iskrene čestitke svim dobitnicima Zlatnog znaka i Srebrne plakete koju su svojim nesebičnim iskazivanjem plemenitosti zaslužili poštovanje svih nas.
Čestitam Vam na ustrajnom radu čiji rezultati ovu zemlju čine boljim mjestom za život.
Uz želju za uspjehom u daljnjem radu i iskrenu ispriku zbog nemogućnosti dolaska, srdačan pozdrav.

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara

Nakon uručivanja priznanja, upriličen je sportski dio susreta, u kojem su najodvažniji odmjerili snage u 4 discipline: stolni tenis, pikado, mali nogomet i potezanje užeta. Najuspješnijima su uručene medalje i pehari, a druženje je nastavljeno uz prigodan ručak.

Ovogodišnji susreti realizovani su vlastitim sredstvima Crvenog križa Federacije BiH, uz skromnu pomoć potpredsjednika Federacije BiH, Milana Dunovića, i potpredsjednice Federacije BiH, dr. Melike Mahmutbegović, koji su na ovaj način podržali 8. Federalne susrete dobrovoljnih davalaca krvi.

Svim dobitnicima priznanja čestitamo na pokazanoj humanosti, obzirom da oni na najneposredniji način pomažu u spašavanju ljudskih života svakoga dana.

U nastavku pogledajte i bogatu foto galeriju.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.