Svjetski dan volontera: Zajedno možemo, kroz volontiranje

Svakog petog decembra obiljelježava se Svjetski dan volontera. Ovogodišnji moto „Zajedno možemo kroz volontiranje“ ukazuje na važnost volontera u lokalnim zajednicama tokom kriznih situacija. Naglašava se zahvalnost volonterima širom svijeta te se ističu njihove poteškoće i potrebe u radu tokom pandemije.

Podsjetimo, nakon što se virus COVID-19 proširio volonteri su bili na prvoj liniji odgovora kroz medicinski, socijalni i humanitarni odgovor.Velika pažnja u cijelom svijetu usmjerena je upravo na volontere koji su pomagali da se osigura zdravstvena njega, distribuira zaštitna oprema, kupuju osnovne namirnice osobama u izolaciji, pomogne starima koji žive sami i sl. 

Strategija pripravnosti i plan odgovora na COVID-19 koji je izradila Svjetska zdravstvena organizacija prepoznaje volontere u zajednicama kao glavne aktere za krizno komuniciranje i uključivanje zajednice. To pokazuje vrijednosti i velike zasluge volontera za njihov rad tokom pandemije COVID-19.

Ova godina posebno je bitna za Crveni križ Federacije jer se istovremeno obilježava i 20 godina od organiziranog djelovanja mladih u strukturi Crvenog križa Federacije BiH. S tim u vezi održana je i online konferencija pod nazivom „Mladi Crvenog križa-tada i sada“, a danas će biti objavljen i online bilten kao restrospektiva rada s mladima posljednje dvije decenije.   

U okviru obilježavanja Svjetskog dana volontera, Crveni križ Federacije BiH uz podršku volontera i lidera mladih kreirao je Viber naljepnice kao poklon volonterima.

Crveni križ Federacije zahvaljuje se svim volonterima jer su i u ovoj izuzetno teškoj situaciji za našu zemlju bili na prvoj liniji.

  • Dragi volonteri, čekaju vas novi izazovi koje sa sobom donosi pandemija koronavirusa,  pobrinite se da svi budu sigurni i da budete tu za ljude kojima je potrebna vaša pomoć. Brinite se o sebi i čuvajte jedni druge. Zajedno smo u ovome.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.