Sirija: Napad na humanitarni konvoj napad je na humanost

Sirijski Arapski Crveni polumjesec (SARC), Međunarodni komitet Crvenog križa (ICRC) i Međunarodna Federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC) su ogorčeni zbog sinoćnjeg stravičnog napada na SARC skladišta i konvoj u Orem al Kubra (Veliki Orem) u ruralnom Aleppu.

Ubijeno je oko dvadeset civila i jedan član osoblja SARC, dok su radili na istovaru kamiona koji su do ovog područja transportovali prijeko potrebnu humanitarnu pomoć. Najveći dio pomoći je uništen. Napad je lišio hiljade civila prijeko potrebne hrane i medicinske pomoći.

“Mi smo potpuno potreseni smrću tolikih ljudi, uključujući i jednog od naših kolega” izjavio je sekretar lokalne organizacije Crvenog polumjeseca, Omar Barakat. “On je bio predan i hrabar član naše obitelji, osoblja i volontera, koji neumorno rade na ublažavanju patnje građana Sirije. Potpuno je neprihvatljivo da naše osoblje i volonteri i dalje plaćaju tako visoku cijenu zbog borbi koje su u toku “, rekao je predsjednik SARC-a , dr Abdulrahman Attar.

“Iz onoga što znamo o jučerašnjem napada, došlo je do flagrantnog kršenja međunarodnog humanitarnog prava (MHP), koje je potpuno neprihvatljivo. Propust u poštovanju i zaštiti humanitarnih radnika i organizacija može imati ozbiljne posljedice u odnosu na tekuće humanitarne operacije u zemlji, a time se milione ljudi lišava pomoći bitne za njihovo preživljavanje” , rekao je Peter Maurer, predsjednik ICRC-a.

“Organizacije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca su danas u žalosti. U znak solidarnosti sa Sirijskim Arapskim Crvenim polumjesecom, mi smo pozvali Međunarodnu zajednicu da osigura zaštitu potrebnu humanitarnim radnicima i volonterima. Mi nismo dio ovog sukoba.”, rekao je Tadateru Konoé, predsjednik IFRC-a.

Sukob u Siriji jedan je od najopasnijih za humanitarne radnike na svijetu. Tijekom proteklih šest godina, 54 osobe, osoblje i volonteri SARC-a izgubile su živote dok su izvršavali svoje dužnosti.

Međunarodni Crveni križ ponavlja svoj zahtjev da se sve strane u sukobu pridržavaju pravila međunarodnog humanitarnog prava, što uključuje i zaštitu humanitarnih radnika.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.