Preporuke prilikom organiziranja akcija darivanja krvi usljed pandemije uzrokovane Korona virusom

Zbog situacije izbijanja korona virusa i prvih slučajeva zaraze u Federaciji BiH, od predsjednice Transfuzijskog povjerenstva pri Federalnom ministarstvu zdravstva, primili smo obavjest i stav specijalista transfuzijske medicine, koji su i članovi kriznih stožera u svojim ustanovama, sa preporukama u transfuzijskoj medicini, odnosno prilikom organiziranja akcija dobrovoljnog darivanja krvi.

U bolnicama i u ustanovama koje uzimaju i prerađuju krv i krvne pripravke će se kontinuirano nastaviti uzimati krv na terenu i u transfuzijskim centrima. Smjernice za rad transfuzijske djelatnost u ovim uvjetima su da se izbor dobrovoljnih  davatelja radi na isti način kao i do sada osim onih koji su putovali unutar mjesec dana i one koji imaju i najmanju prehladu/ curenje nosa.

Svi transfuzijski centri i Zavod trebaju na vidno mjesto i na facebook profilu istaknuti ove preporuke kako bi se ljudi mogli informirati.

U organiziranim akcijama darivanja krvi organizatori trebaju upozoriti ljude da dolaze u razmacima od 15-ak minuta kako bi se gužva smanjila.

Također vam prenosimo i saopćenje Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH:

Poštovani davaoci krvi,

MOLIMO VAS DA SE NE PRIJAVLJUJETE ZA DARIVANJE KRVI U ZAVODU ILI NA TERENU AKO STE:


Putovali u zemlje sa širenjem novog virusa CORONA u posljednjih 28 dana      

Prehlađeni,

Kašljete i kišete,          

Imate povišenu tjelesnu temperaturu,

Imate zarazne bolesti,       

Bili u kontaktu sa bolesnom osobom.

Slijedeći preporuku ECDC-a (Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti), uvodimo mjere za davaoce krvi za sprečavanje prenosa Coronavirusa:
– odbijanje davaoca pune krvi i trombocita 28 dana nakon izlaganja potvrđenom slučaju ili povratka iz područja prenosa infekcije Coronavirusa (COVID-19),
– rutinsko odbijanje davaoca sa znakovima respiratorne infekcije, koja uključuje i povišenu tjelesnu temperaturu.

Molimo vas da obavijestite Zavod za transfuzijsku medicinu (033/567-302) u slučaju bilo kakvih znakova bolesti u roku od 14 dana nakon darivanjakrvi, uključujući i simptome Coronavirusa!

Mogućnost prijenosa Coronavirusa (COVID-19) krvlju i krvnim komponentama zasad je nepoznata. Općenito nije poznato da se respiratorni virusi prenose transfuzijom krvi, a nisu zabilježeni slučajevi koronavirusa prenesenog transfuzijom.
Već postojeće rutinske mjere odabira davaoca krvi trebale bi spriječiti osobe s kliničkim respiratornim infekcijama da daju krv.

Na primjer, davaoci krvi moraju biti dobrog zdravlja i imati normalnu tjelesnu temperaturu na dan donacije.

Na temelju trenutno ograničenih informacija, molimo davaoce da se suzdrže od darivanja krvi najmanje 28 dana nakon rješavanja simptoma nakon dijagnoze infekcije COVID-19 ili 28 dana nakon datuma odlaska iz područja epidemije ili posljednjeg mogućeg kontakta sa potencijalno zaraženom osobom.

Dodatne mjere za sprečavanje širenja infekcije su:
– pravilna pokrivenost usta i nosa prilikom kašljanja i kihanja,
– izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa ili usta,
– redovno pranje ruku i briga o dobrim higijenskim navikama,
– boravak kod kuće u slučaju bolesti ili izbjegavanja bliskog kontakta sa oboljelima.

Hvala na razumijevanju i želimo vam puno zdravlja!

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.