Kalesija: Održano 21. Federalno takmičenje/natjecanje iz programa “Upozoravanje na opasnost od mina”

Crveni križ Federacije BiH organizator je 21. Federalnog takmičenja/natjecanja osnovnih škola iz programa „Upozoravanje na opasnost od mina“. Takmičenje je održano danas u JU BKC Alija Izetbegović sa početkom u 11 sati. Domaćin takmičenja bio je Crveni križ općine Kalesija.

”Danas su tu predstavnici 7 osnovnih škola odnosno to su pobjednici kantonalnih odnosno županijskih takmičenja u FBiH. Moram kazati da je spremnost ekipa koje nas godinama dočekuju na takmičenjima izvrsna. Učenici se jako dobro pripremaju kada je u pitanju i teorijska i praktična oblast. Puno toga nauče a ono najvažnije jeste da to znaje prenose i svojim vršnjacima” kazala je predsjednica žirija ovogodišnjeg takmičenja, ispred Crvenog križa FBiH, Amina Kurtagić.

“Upozoravanje na opsanost od mina treba da bude svakodnevna obaveza svih lokalnih zajednica i svakog čovjeka u Bosni i Hercegovini. Cilj takmičenja jeste da se podigne svijest učenika na opasnost od mina” istakla je pomoćnica načelnika Općine Kalesija Hata Mujčinović.

Trenutna veličina sumnjive opasne površine na mine u BiH iznosi 1.018. km2 ili 2,1% u odnosu na ukupnu površinu BiH, a u poslije ratnom periodu stradale 1.758 osobe, od čega 614 osoba smrtno. Sve ovo obavezuje nas da kroz edukaciju podignemo svijest o opasnosti od mina, smanjimo mogućnost novih nesreća i ukažemo na dugoročnost opasnosti od mina i eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata (ESZR).

Ekipe, pobjednice 21. Federalnog takmičenja/natjecanja iz programa ‘Upozoravanje na opasnost od mina’, predstavljaće nas na državnom takmičenju:

1. OŠ Suljo Čilić, Jablanica, HNK
2. OŠ Muhsin Rizvić, Fojnica, SBK/KSB
3. OŠ Zahid Baručija, Vogošća, KS

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.