Zehra Krnjić: Svaku priču preživljavam sa korisnikom; Važno je za svakog volontera stvoriti prostor

Zehrin angažman u CK počinje od 1992. godine. U to vrijeme imala je 21 godinu i osjetila je, kako kaže, potrebu i moralnu obavezu da se uključi u rad neke humanitarne organizacije i na taj način da svoj doprinos. Njena odluka je bila Crveni križ. “S obzirom da je to bilo ratno vrijeme bilo je jako teško i mislila sam da ću odustati. Susretala sam se sa scenama koje sam do tada mogla vidjeti samo u filmovima. Međutim, ono što me ne ubije ojača me, nisam odustala. Vremenom sam postajala jača, sigurnija u sebe i spremna uhvatiti se u koštac sa svakim problemom i prevazići ga.”, ističe Zehra, i nastavlja: “To je ono što mi nije dalo da odustanem. Bili su to najteži trenuci provedeni u CK. Često kažem da je neko drugi donosio odluke za mene, vjerovatno nebih prevazišla sve izazove, ali kada stojite iza svojih odluka puno je lakše”.

Zehra je sekretarka CK Jablanica.

Nikada nije doživjela neke predrasude zato što je žena, a zauzvrat nije ni očekivala poseban tretman zbog toga. “Žene danas postaju energičnije i spremnije preuzeti rizik, dok muškarci sve više uvažavaju naše mišljenje”, naglašava vrijedna Zehra.

Kako kaže, nije teško uskladiti poslovne i privatne planove. Kada se odgovornosti podjele sve funkcioniše normalno.  Rad sa marginaliziranim grupama je ipak priča za sebe. Svaku priču preživljava sa korisnikom, međutim vremenom se navikla nositi s tim, jer to postane svakodnevnica.

Zehra na kraju dodaje: “Čast i zadovoljstvo mi je raditi sa volonterima, posebno mladima. Izazov je pretvoriti skupinu različitih ljudi, iz različitih porodica, različite dobi, vrijednosti, navika i interesa u grupu u kojoj svi sarađuju sa zajedničkim ciljem, a istovremeno se i zabavljaju. Važno je za svakog volontera stvoriti prostor. Oni to znaju da cijene i vremenom se vraćaju kao odrasli ljudi sa istom željom, a to je da pomognu……Trud i rad se uvijek isplati.”

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.