Završen tečaj iz neonatalne reanimacije za ljekare i zdravstvene radnike u FBiH

Dvodnevni tečaj iz neonatalne reanimacije u Sarajevu uspješno je završen u petak 10.11.2017. godine.

Ljekari iz Sjedinjenih Američkih Država i Pedijatrijske klinike KCUS bili su instruktori na dvodnevnom tečaju, koji je realiziran po novom izdanju Programa neonatalne reanimacije Američke akademije za pedijatriju (AAP) i Američkog udruženja za srce (AHA), a sudjelovala su 54 zdravstvena radnika iz FBiH.

Ovaj program ima ogroman značaj za BiH, jer oživljavanje novorođenčadi u porođajnoj sali predstavlja jedan od najvažnijih postupaka koji utiče na stopu preživljavanja, učestalost mogućih komplikacija i kvalitet života djece.

Program neonatalne reanimacije (svakih pet godina) ažuriraju eksperti iz oblasti neonatalne reanimacije, a preporuke se prilagođavaju novim saznanjima do kojih se došlo evaluacijom eksperimentalnih i kliničkih studija.

Projekat je finansijski podržala američka humanitarna organizacija LDS Charities uz pomoć Crvenog križa FBiH. U okviru projekta donirana je i distribuirana oprema institucijama u FBiH koje imaju porodilišta, a potrebna je za trening reanimacije. Učesnici su dobili certifikate i novo izdanje priručnika Programa neonatalne reanimacije.

Dana 12.11.2017. godine izvršene su pripreme, odnosno prijevoz opreme od strane Crvenog križa FBiH za Banja Luku, gdje će isti trening biti održan za zdravstvene radnike RS.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.