XX Federalno takmičenje iz programa “Upozoravanje na opasnost od mina”: Najbolje ekipe iz Sarajeva, Kalesije i Jablanice

Danas je u Gornjem Vakufu – Uskoplju, održano 20. Federalno takmičenje iz programa “Upozoravanje na opasnost od mina”.
Trenutna veličina minski sumnjive površine u BiH iznosi 1.053 km2 ili 2% u odnosu na ukupnu površinu BiH. Još uvijek preostalo oko 75000-80000 mina i NUSa. Najugroženija područja: Maglaj, Doboj, Zavidovići, Gornji Vakuf, Doboj, Teslić, Maglaj, Usora, Sanki Most, Velika Kladuša, Travnik i Ilijaš.
U 2018. godini u BiH su registrovana tri minska incidenta u obilježenim područjima, pri čemu su stradale 4 osobe/1 smrtno.
Upozoravanje na mine je jedna od komponenti protivminskog djelovanja sa osnovnim ciljem da kroz edukaciju, informisanje putem medija ili direktnim kontaktom sa rizičnim ciljnim grupama podigne svijest o opasnosti od mina, smanji mogućnost novih nesreća i ukaže na dugoročnost opasnosti od mina i eksplozivna sredstva zaostala iz rata (ESZR).
U skladu s tim, organizacije Crvenog križa u BiH sprovode takmičenja iz programa “Upozoravanje na opasnost od mina”. Učenici sedmih razreda osnovnih škola, ekipa pobjednica kantonalnih takmičenja, pokazala su zavidan nivo znanja i vještina u ovoj oblasti kroz sedam zadataka.
Žiri u sastavu: Amina Kurtagić, predsjednica, Enaida Višo, član i Marinko Bošnjak, član bio je zadužen za regularnost takmičenja i praćenje zadataka i bodova.
Takmičenje je otvorio predsjednik CK FBiH, Ivo Juričević, a prisutnima su se obratili i Amir Agić, ispred općine Gornji Vakuf-Uskoplje, Ivica Bilić, predsjednik organizacije Crvenog križa Gornji Vakuf-Uskoplje, te Amina Kurtagić, najmlađa instruktorka iz programa UM i predsjednica žirija.
Plasman ekipa:
I mjesto: OŠ Silvije Strahimir Kranjčević Sarajevo
II mjesto: OŠ Tojšići Kalesija
III mjesto: OŠ Suljo Čilić Jablanica

Svi učesnici su dobili zahvalnice, a za tri prvoplasirane ekipe obezbjeđene su diplome, pehari i medalje, kao i nagrade: Tesla tableti (I), bluetooth zvučnici (II), eksterne baterije za mobilne uređaje (III), koje su uručili generalni sekretar CK FBiH, Namik Hodžić, predsjednik CK FBiH, Ivo Juričević i predstavnik MKCK-a, Christopher Poole. Tri prvoplasirane ekipe predstavljaće CK FBiH na Državnom takmičenju iz ovog programa.

 Veliku zahvalnost za pomoć i podršku u realizaciji takmičenja CK FBiH upućuje Crvenom križu općine Gornji Vakuf – Uskoplje, njegovom predsjedniku, sekretaru, te volonterima.
Posebna zahvalnost ide MKCK-ured u Sarajevu, koji podržavaju ovaj program, i finansijski pomažu, a naša misija i dužnost je govoriti o njemu.
Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.