Urgentna pomoć za stanovništvo poplavljenih područja u FBiH

Velike količine padavina u protekla dva dana u FBiH uzrokovale su izlijevanje skoro svih rijeka i manjih potoka koji su se pretvorili u bujice. Mnoge putne komunikacije su u prekidu a aktivna su i mnoga klizišta.Mnoga naselja, kuće, gospodarski objekti, privredni objekti su ugroženi a došlo je i do evakuacije stanovništva.

Najugroženija područja su:
– Kanton Sarajevo: općine Vogošća, Ilidža, Hadžići, Ilijaš, Novi Grad
-Tuzlanski kanton: općine Tuzla, Gračanica, Doboj Istok, Kladanj, Kalesija, Lukavac, Teočak, Sapna, Čelić, Banovići, Živinice i Srebrenik
– Zeničko-dobojski kanton: općine Maglaj, Zavidovići, Žepče ,Kakanj, Zenica, Doboj Jug, Usora i Visoko.
– Unsko-sanski kanton: rijeka Una je u porastu i doseže kritičnu tačku izlijevanja,kao i općine uz rijeku Sanu
– Srednjobosanski kanton: Travnik i sve općine uz rijeku Vrbas
U mnogim kantonima i općinama u konstantnom zasjedanju su štabovi Civilne zaštite a proglašene su i odbrane od elementarnih nepogoda. Najveću opasnost predstavljaju i padavine koje će se nastaviti i u narednih nekoliko dana.
Crveni križ Federacije BiH je u stalnom kontaktu sa Službama zaštite i spašavanja, VTE i VTJ, koje već neke aktivnosti provode na terenu. U općini Gračanica Crveni križ prevozi bolesne na dijalizu.Crveni kriz općine Zavidovici je izvrsio evakuaciju opreme iz svojih prostorija obzirom da u narednim satima prijeti ulazak rijeke Bosne u kancelarije.

Sekretar Crvenog križa općine Zavidovići je evakuisao troclanu porodicu Ibre Mesanovica, izbjeglice iz Srebrenice a koja je bila smjestena u kolektivnom smjestaju. Ista je smjestena u privatnu kucu sekretara Macak Nijaza. Grad je totalno poplavljen, unisteno je 7 mostova a evakuisana su djelimicno sela: Dolina, Alici, Mecevici, Dolac, Ribnica, Vozuca, Krivaja-Brezik i Kovaci, kao i 3 gradske mjesne zajednice- MZ Klek, MZ Asim Camdzic i MZ Branilaca grada. Na lijevoj obali rijeke Bosne u skoli “Gimnazija Rizah Odzeckic” formirana je prihvatna ambulanta posto se Dom zdravlja nalazi na desnoj strani obale.Mjestani iz poplavljenih sela su evakuisani kod familija na visa podrucja a postoje dva prihvatna centra u gradu:jedan se nalazi na lijevoj obali rijeke Bosne u hotelu Kristal, a drugi se nalazi na desnoj obali rijeke u sali Prve osnovne skole. Volonteri CK Ilidža i članovi Službe za zaštitu i spašavanje vrše podjelu humanitarnih paketa za ugroženo stanovništvo u poplavljenim područjima općine.Predstavnici Crvenog križa općine Zavidovići su  posjetili prihvatni centar u Prvoj osnovnoj skoli gdje je smjesteno oko 50 porodica kojima su podijelili hranu, deke i odjeću a putem medija zatrazili pomoc gradjana za deke i spužve.

Na osnovu dobivenih informacija sa terena prema DCK BiH i IFRC-u urgentno je upućen Apel za pomoć stanovništvu poplavljenih područja.

 

Obzirom na izuzetno tešku situaciju kada su u pitanju poplave u Zeničko-dobojskom kantonu predstavnici Crvenog križa FBiH će 16.05.2014. godine u poslijepodnevnim satima (13 00 h) zajedno sa predstavnicima Crvenog križa ZE-DO kantona i Crvenim križem Grada Mostara  pokušati doprijeti do ugroženih građana u području Maglaja i Zavidovića i uručiti pomoć u vidu paketa hrane i higijene, vode, deka, spužvi, pumpi za vodu, čizama i sredstava za dezinfekciju.

slika

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.