UN Volunteers i CK FBiH obilježili Međunarodni dan volontera: Jer biti volonter najbolji je osjećaj

Opća tema ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana volontera je „Volunteers build resilient communities“, s ciljem prepoznavanja učešća mladih volontera, kao i žena volontera, koje čine oko 60% svih volontera, i njihovog rada u zajednicama.  Uzimajući u obzir da je BiH, a posebno određena područja države, suočena sa migrantskom krizom, i da je Crveni križ mobilizirao veliki broj volontera, koji rade predano, ideja UN volontera je bila da na neki način prepoznaju ovaj rad.

38 volontera iz organizacija CK Novo Sarajevo, Ilidža, Ilijaš, Kiseljak, Fojnica i Bihać na ovaj dan učestvovali su u aktivnostima humanitarnog zbrinjavanja migranata u Bihaću, zajedničkim snagama uradili nešto za zajednicu, ali i dodatno prepoznali volontere koji su posvetili svoje vrijeme, trud i vještine, kako bi pomogli svojim zajednicama koje su se suočile sa problemom. Volonteri su tako učestvovali u aktivnostima podjele hrane, radionici i druženju sa djecom, logističkim aktivnostima – montaži šatora, te na punktu prve pomoći.

Cilj je bio i da se pomogne lokalnoj zajednici, ali i pokaže da nisu napušteni ni sami u svemu ovome, a posebno prepoznati volontere koji su na terenu vrijedno radili. Nakon boravka i aktivnosti u kampu Bira, uslijedila je radionica #ThanksVolunteers na kojoj su volonteri razmjenili iskustva, kako oni koji su dugogodišnji volonteri, tako i oni koji su pioniri u divnom pozivu – biti volonter.

Upriličen je i zajednički ručak.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.