Učešće strukture Crvenog križa FBiH u obilježavanju godišnjice stradanja Bošnjaka iz Kotor Varoši 1992-1995

U skladu sa svojom Misijom i Principima struktura Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovine  je dala svoj doprinos obilježavanju godišnjice stradanja Bošnjaka iz Kotor Varoši 1992-1995.Organizacija porodica šehida zarobljenih i nestalih osoba „Vrbanja“ organizirala je Marš mira koji se odvijao  01.‐03.11.2014 godine pod nazivom: „Tihi hod  za zaveliku bol“. Relacija marša je bila: Travnik-Jajce‐SkenderVakuf‐Večić (Kotor Varoš) u znak sjećanja na stradale Bošnjake iz Kotor Varoši  koji su se kretali ovom relacijom iz Kotor Varoši  u proboju prema Travniku.

U maršu je učestvovalo oko 300 osoba, bliži i dalji rođaci nestalih osoba, članovi udruženja porodica šehida zarobljenih i nestalih osoba. Iz strukture Crvenog križa Federacije angažirani su profesionalci i volonteri Srednje bosanskog kantona, ekipa prve pomoći koja je pratila kolonu marša bila je formirana od volontera iz Crvenog križa Gornji Vakuf/Uskoplje. Aktivnosti Crvenog križa su se odnosile na pružanje prve pomoći učesnicima marša, prilikom uganuća, istegnuća i drugih vidova povreda, obezbjeđenje potrebnih analgetika, sredstava za smirenje, te prijevoza vozilom Crvenog križa povrijeđenih učesnika marša.

Logistička podrška: Međunarodni komitet Crvenog križa je za  učesnike marša osigurao sredstva za kupovinu sendviča. Crveni križ Srednjebosanskog kantona je  osigurao  dovoljne količine vode za sve učesnike.Volonteri i profesionalci  Crvenog križa su bili prisutni i na  samoj  Centralnoj manifestaciji  kako bi pružili punu podršku obiteljima u njihovim nastojanjima da se okonča neizvjesna sudbina njihovih najmilijih.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.