U Zavidovićima organizirano takmičenje “Misli mine”

Šest osnovnih škola iz Zavidovića učestvovalo je na takmičenju “Misli mine”, koje tradicionalno organizira Crveni križ.

Tako su, učenici sedmih razreda, koji su učestvovali u takmičenju, kroz zanimljive igre i segmente naučili dosta toga o minama i eksplozivnim sredstvima, njihovom sistemu djelovanja, ali i njihovoj historiji i raspoređenosti na području Bosne i Hercegovine.

  • Mislim da smo svi svjesni koliki je problem u našoj državi, ali i svijetu predstavljaju mine. Imao sam priliku da se prije par godina i sam takmičim na istoj ovoj manifestaciji, a danas sam veoma ponosan što sjedim sa druge strane takmičarskih klupa. Veoma je važno da mladima pružimo priliku da kroz ovakve ili slične događaje i takmičenja nauče nešto novo o aktuelnim događajima i temama, ali da ih i “naoružamo” savjetima i smjernicama koje će im nedvojbeno korisiti u budućnosti – istakao je Kenan Fehrić, volonter Crvenog križa općine Zavidovići.

Plasman ekipa:

1.  mjesto:  Druga osnovna škola

2. mjesto:  Prva osnovna škola

3. mjesto: Osnovna škola “Gostović”

  • Za potrebe takmičenja potrudili smo se da nabavimo i replike granata i mina jer većina djece školske dobi nikada nisu vidjeli i ne znaju kako izgledaju mine. Također, uz pomoć donatora izrađene su i diplome i zahvalnice te puzle za “Slagalicu”, koja je jedna o takmičarskih zadataka, istakla je Indira Hajder, sekretar Crvenog križa općine Zavidovići.

Inače, za pobjedničke ekipe osigurane su vrijedne nagrade i diplome, a za sve ostale zahvalnice za učešću. Druga osnovna škola će, kao pobjednička ekipa, imati priliku pokazati svoje znanje na kantonalnom takmičenju u Zenici.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.