U strukturi Crvenog križa Federacije BiH obilježen Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze

U skladu sa smjernicama Crvenog križa Federacije BiH, struktura Crvenog križa Federacije BiH obilježila je Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze, 24. mart.

Crveni križ Kantona Sarajevo

Crveni križ općine Ilidža ovaj dan obilježio je podjelom edukativnog materijala na temu prevencije i liječenja tuberkuloze na punktovima kuhinje Crvenog križa. Za pripadnike romske populacije, materijal je bio dostupan na romskom jeziku. Istim povodom, dr. Amina Ibrahimović-Mahmutović održala je predavanje na ovu temu učenicima osmih razreda Treće osnovne škole na Ilidži. Predavanju je prisustvovalo 50 učenika i nastavnika.

Mladi Crvenog križa općine Stari grad Sarajevo su u saradnji sa JU S.Š. Poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti postavili info pult, gdje su vršili podjelu promotivnog materijala i letaka, a učenicima je održana prigodna prezentacija. Certificirani doktor Crvenog križa općine Stari grad Sarajevo dr. Đozić Harun, u Prvoj bošnjačkoj gimnaziji održao je maturantima predavanje iz oblasti zdravstva (prva pomoć, TB, spolno prenosive bolesti…).

Crveni križ Tuzlanskog kantona

U prostorijama Crvenog križa Tuzlanskog kantona upriličena je prezentacija postignuća na projektu “Jačanje DOTS strategije i unaprijeđenje nacionalnog programa borbe protiv tuberkuloze, uključujući multirezistentnu tuberkulozu i kontrolu infekcije u BiH”. U proteklih 8 godina, koliko je projekat trajao, mobilna jedinica CKTK registrovala je preko 8 hiljada pojedinačnih pregleda, sa prosječno 3 pozitivna slučaja u toku godine. Prezentaciji projektnih postignuća prisustvovali su partneri i saradnici kojima su uručene zahvalnice za značajan doprinos pri realizaciji projekta i postizanju izvanrednih rezultata u nastojanju da životno okruženje učinimo zdravim i dostojnim čovjeka.

Crveni križ općine Živinice je povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv TBC-a i Dana podrške osobama koji boluju od epilepsije ( Purple day koji se obilježava 26.03.) u prostorijama Crvenog križa općine Živinice organizirao predavanje na tu temu za članice sekcije “Zlatna dob” koja djeluje u okviru  Crvenog križa Živinice. Predavač je bila doktorica Lejla Mazić uz asistenciju mladih volontera.

Volonteri Crvenog križa općine Kalesija su u saradnji sa Osnovnom školom i Mješovitom srednjom školom Kalesija, održali prezentaciju pod nazivom „Ujedinjeni protiv tuberkuloze“.Prezentaciji su prisustvovali učenici devetih razreda OŠ Kalesija i učenici četvrtih razreda MSŠ Kalesija. Volonteri su učenicima podijelili promotivni materijali kako bi se dodatno informisali o tome, kako i na koji način prepoznati i zaštititi se od TBC-a.


Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.