U Gradačcu održana Vježba Službe zaštite i spašavanja CKFBiH sa partnerima iz sistema i spašavanja

Povodom Svjetskog dana prve pomoći (12.09.) Crveni križ Federacije BiH organizirao je Vježbu Službe zaštite i spašavanja sa partnerima iz sistema zaštite i spašavanja.

Vježba je održana u Gradačcu, a timovi Crvenog križa Federacije BiH, Civilne zaštite, ali i drugi partneri pokazali su spremnost i pripravnost svojih timova za djelovanje u odgovoru na neku od prirodnih nesreća. Vježba je bila tematski posvećena zbrinjavanju ugroženog stanovništva uslijed zemljotresa.

  • Kontinuirana edukacija naših timova i provjera pripremljenosti za pravovremenu reakciju su veoma važne budući da je Crveni križ sastavni dio sistema pripreme i odgovora na prirodne nesreće. I u narednom periodu ćemo raditi na osposobljavanju višenamjenskih terenskih jedinica i Službe zaštite i spašavanja kao i na unaprijeđenju efikasnog odgovora u slučaju određene elementarne nepogode, što je jedan od naših osnovnih mandata – istakao je generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH Namik Hodžić.

Održane su dvije vježbe, jedna na prostoru osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“ gdje se radilo na evakuaciji i zbrinjavanju povrijeđenih učenika škole uslijed zemljotresa, a druga na jezeru Vidara u gdje su timovi vršili evakuaciju vodenim putem i zbrinjavanje ugroženog stanovništva kroz pružanje prve pomoći, psihosocijalne podrške, aktivnosti službe traženja i obnavljanja porodičnih veza i sl.  

U ovom događaju učestvovalo je oko 70 osoba, uposlenika i volontera u strukturi Crvenog križa, te partnerskih službi (Civilna zaštita grada Gradačac, Dom zdravlja, Policijska stanica i Vatrogasna jedinica grada Gradačac kao i ronilački klub iz Gradačca „Vidara“).

  • Naše ekipe su ovom vježbom zaista pokazale spremnost brzog djelovanja na terenu što smo mi i dokazali i u slučaju poplava, klizišta, ali i drugih nepogoda koje su nažalost pogađale našu zemlju – naglasio je Jasmin Nikšić, operativni rukovodilac vježbe.

Vježba je održana uz pridržavanje svih higijensko-epidemioloških mjera i preporuka nadležnih organa.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.