U Brezi 99 osoba darivalo krv

U akciji dobrovoljnog darivanja krvi u Brezi 99 osoba je darivalo krv. Naime, akciji su se odazvale 123 osobe ali zbog različitih zdravstevnih razloga nisu bili svi u mogućnosti darivati krv.

Akciju su organizirali Transfuzijski centar Kantonalne bolnice Zenica i Crveni križ općine Breza. Riječ je o dvodnevnoj akciji koja je održana 28. i 29. maja.

Prvi dan krv je darivalo 46 osoba, a drugi dan 53. Bitno je istaći i da se prijavilo 12 novih dobrovoljnih darivatelja krvi od kojih je sedam (četiri žene i tri muškarca) uspjelo darivati krv dok pet njih iz zdravstvenih razloga nije bilo u mogućnosti darivati krv.

Akcija je bila vremenski (od 09:00 do 12.00 sati) i prostorno ograničena zbog aktuelne situacije sa koronavirusom.

Iz Crvenog križa općine Breza nisu krili zadovoljstvo zbog više nego odličnog odziva na akciju.

–           Ne možemo sakriti zadovoljstvo zbog humanosti koju je pokazala rudarska Breza. U ovo vrijeme kada se mnogi ustručavaju krenuti ulicom, naši darivatelji su pokazali još jednom odvažnost, hrabrost i prije svega humanost darivanjem ovog najdragocijenijeg lijeka za potrebe kantonalne bolnice Zenica – istakao je Nedžad Dinar, sekretar Crvenog križa općine Breza.

Iz Crvenog križa Federacije BiH izrazili su zahvalnost darivateljima krvi, kao i volonterima i osoblju Crvenog križa općine Breza te Transfuzijskom centru Kantonalne bolnice Zenica na izuzetno uspješnoj akciji.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.