Tim prve pomoći Službe zaštite i spašavanja Crvenog križa FBiH otputovao u Hrvatsku na Međunarodnu vježbu Civilne zaštite “IPA CRO-FLOODS 2012” (22.05. do 24.05.)

U periodu od  22.05. do 24.05.2012. godine u organizaciji Državne uprave za zaštitu i spašavanje RH održat će se Međunarodna vježba „IPA CRO-FLOODS 2012“.Vježba ima za cilj jačanje saradnje država u okviru Mehanizma Europske unije za civilnu zaštitu. U sklopu jedinstvenog tima Federalne uprave Civilne zaštite ispred BiH na vježbi sudjeluje tim prve pomoći Službe zaštite i spašavanja Crvenog križa FBiH koji je danas otputovao na pomenutu vježbu. Tim je u sastavu: ljekar, dva medicinska tehničara i vozač sa terenskim vozilom.

Sa svojim spasilačkim timovima na vježbi će sudjelovati sljedeće države: Albanija, BiH, Crna Gora, Kosovo, Njemačka, Makedonija, Slovenija, Srbija, Švedska i Hrvatska. Ukupno će na vježbi, sa svim sudionicima, kontrolnom skupinom, trenerima, ocjenjivačima, promatračima i markirantima sudjelovati oko 500 osoba. Dolazak timova iz predviđen je za 21.05., operativno djelovanje od 22. do 24.05., te odlazak timova u matične države 25.05.
Međunarodni timovi bit će smješteni u vojarni u Rakitju u šatorskom naselju, te će od tamo djelovati i kontrolna skupina vježbe.
Scenarij vježbe temelji se na poplavama koje su pogodile šire područje Zagrebačke županije te će se vježba provoditi na jezerima Rakitje, Orešje, Zaprešić i Čiče, na rijeci Savi (lokacije Medsave i ušće Krapine), te na DUZS poligonu u Horvatima. Vježba se provodi u sklopu IPA programa, a provodi je konzorcij kojeg čine Državna uprava za zaštitu i spašavanje RH, Uprava Republike Slovenije za civilnu zaštitu i pomoć u katastrofama, Savezna agencija za tehničku pomoć Savezne Republike Njemačke i Agencija za žurne situacije Kraljevine Švedske.

 

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.