Svjetski dan zdravlja-7. april/travanj

Pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) 7. aprila/travnja, obilježava se Svjetski dan zdravlja, koji ove godine ima za temu bolesti uzrokovane vektorima, pod sloganom „MALA BIĆA, VELIKA PRIJETNJA“.Ovogodišnjim Svjetskim danom zdravlja ističe se prijetnja koju predstavljaju organizmi koji prenose uzročnike infektivnih bolesti s inficirane osobe ili životinje na drugu osobu, uzrokujući široki spektar ozbiljnih bolesti u ljudskoj populaciji poput komaraca, krpelja, stjenica i drugih organizama, koji su odgovorni za prenos niza bolesti od kojih obolijevaju ljudi i životinje.

Glavni cilj obilježavanja Svjetskog dana zdravlja je povećati svjesnost o mogućim prijetnjama vektora i bolestima koje uzrokuju kako bi se potaklo i pojedince i zajednice na poduzimanje aktivnosti u svrhu postizanja pravovremene zaštite. Stoga je ključni element ove kampanje edukacija, odnosno zdravstveno informiranje.
Uloga Crvenog križa je da prenese ključne informacije što širem krugu stanovništva. U tu svrhu je Crveni križ Federacije BiH u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo FBiH izradio letak koji je putem organizacija Crvenog križa distribuiran i dostupan široj populaciji.
Aktivnosti koje će se provesti u strukturi Crvenog križa su:
–    Vršiće se podjela informativno-edukativnog materijala (leci);
–    U saradnji sa stručnjacima iz oblasti epidemiologije organiziraće se predavanja o prijetnjama vektora, bolestima koje prouzrokuju i zaštiti;
–    Crveni križ Federacije BiH će prisustvovati stručnom skupu koji će organizirati Zavod za javno zdravstvo FBiH

Aktivnosti organizacija u strukturi Crvenog križa FBiH

Mladi Crvenog križa općine Ilidža su organizovali akciju pod nazivom “Zdravlje nije sve, ali bez zdravlja sve je ništa!” koja je bila informativno-edukativnog karaktera.
– Uoči obilježavanja dana zdravlja Mladi su zajedno sa kolegama iz CK Lambach/Stadl-Paura iz Austrije napravili FlashMob video klip sa porukama važnim za očuvanje zdravlja koje su napisane na bosanskom, engleskom i njemačkom jeziku.
– Na dan obilježavanja postavljeni su info štandovi gdje su prolaznici mogli da saznaju nešto više  o:Reproduktivnom zdravlju i spolno prenosivim bolestima, Pandemiji i gripi, Zaraznim bolestima, Tuberkulozi iTransfuziji krvi
-Građani koji su željeli da provjere svoj krvni pritisak mogli su to besplatno uraditi na štandu
– Također Mladi su postavili plakate informacije o održavanju akcije Dobrovoljnog darivanja krvi na lokalne kafiće gdje se okuplja veliki broj mladih, te na vidna mjesta u MZ.
Prolaznici su mogli i da se registruju za DDK akciju koja se održava 09. aprila u prostorijama CK Ilidža
Dom zdravlja Tešanj u saradnji sa Crvenim križem Tešanj u organizovali su besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi. Mjerenje se vršilo ispred gradske apoteke u Tešnju pod nazivom “Tefarm”, koja je donacijama pomogla realizaciji. Tri naša volontera su pomogli medicinskom osoblju, te dijelili letke prolaznicama da podignu svijest o očuvanju sopstvenog zdravlja. Aktivnost besplatnog mjerenja krvnog tlaka i šećera u krvi su organizovali i volonteri Crvenog križa općine Živinice.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.