Svjetski dan srca, 29.09.

Svjetski dan srca obilježava se 29.09. svake godine, s ciljem da se posljedice bolesti srca i njihova incidenca smanji.

Prema posljednjim statistikama 17 miliona ljudi u svijetu umire od bolesti srca, a pretpostavka je da će se do 2030. godine ovaj broj popeti na 20 miliona umrlih. Najvažnije je da se stanovništvo educira da prepozna četiri glavna rizikofaktora za nastanak kardiovaskularnih bolesti, a to su: pušenje, prekomjerna konzumacija alkohola, neadekvatna ishrana i fizička neaktivnost.

Ključ borbe protiv bolesti srca je prevencija, i zato pored navedenih faktora koji su glavni uzročnici moramo voditi računa o zdravijoj okolini, načinu ishrane u školama, većoj fizičkoj aktivnosti kod djece i odraslih.

Svjetska kardiološka federacija za ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana srca objavila je slogan„ Pokreni svoj život!“ – Zdravlje je u srcu.

Organizacije u strukturi Crvenog križa Federacije BiH će ovim povodom raditi na promociji zdravih stilova života (zdrava ishrana, povećanje fizičke aktivnosti, prestanak konzumiranja cigareta i alkohola i sl.), edukacijama u školama iz prve pomoći na temu srčani zastoj i koraci Kardiopulmonalne reanimacije- oživljavanja, demonstracije Kardiopulmonalne reanimacije – oživljavanja na lutkama za građane na javnim mjestima, te organiziranju akcija dobrovoljnog davanja krvi.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.