Svjetski dan prve pomoći: Prva pomoć svuda i za svakoga!

Međunarodna Federacija društava Crvenog križa/krsta i Crvenog polumjeseca i Globalni referentni centar prve pomoći svake druge subote u mjesecu septembru/rujnu obilježavaju Svjetski dan prve pomoći. Ovogodišnja globalna poruka fokusirana je na osobe kojima nije svakodnevno dostupna neformalna edukacija i obuka iz prve pomoći, kao što su djeca sa teškoćama u razvoju, slijepe i slabovidne osobe, osobe sa invaliditetom, osobe treće životne dobi i sl.

Vrlo često se dešava da osobe sa invaliditetom ili pojedinim teškoćama češće dolaze u situaciju kada je potrebno pružiti prvu pomoć, bilo da se radi o povrijeđivanju njih ili nekoga u okolini. Svi podjednako imaju potencijal da nauče osnovne korake iz prve pomoći kako bi sebi ili nekome drugom mogli spasiti život.

Prva pomoć je ujedno i čin humanosti koji pokazuje spremnost i volju da se pomogne i spasi život bez bilo kojeg oblika diskriminacije i poštujući različitosti. Naš ovogodišnji moto je: Obuke u pružanju prve pomoći moraju biti dostupne svima uz poštovanje različitosti i bez isključivanja

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.