Svjetski dan prve pomoći organizacije Crvenog križa obilježile nizom aktivnosti

Prva pomoć je čin humanosti koji pokazuje spremnost i volju da se spasi život bez bilo kojeg oblika diskriminacije i poštujući različitosti . Obuke u pružanju prve pomoći moraju biti dostupne svima uz poštovanje različitosti i bez isključivanja.

U nastavku čitajte kako su to organizacije u strukturi CK FBiH obilježile Svjetski dan prve pomoći, a pogledajte i promo video #ckfbih na linku:
https://www.facebook.com/ckfederacije/videos/518777422028095/

CAZIN

Povodom Svjetskog dana prve pomoći, volonteri CK Cazin su odradili pokaznu vježbu prve pomoći u migrantskom kampu Sedra. Ovom prilikom volonteri su pokazali kako treba postupati sa povrijeđenom osobom u slučaju povreda koje se svakodnevno dešavaju, a također su objašnjavali i postupak reanimacije. Ostatak vremena su proveli sa djecom i ponijeli sa sobom mnogo lijepih uspomena.

CENTAR SARAJEVO

Crveni križ općine Centar Sarajevo je Svjetski dan prve pomoći obilježio edukativnom radionicom iz pružanja prve pomoći . U edukativnoj  radionici prve pomoći su učestvovali mladi CK Centar s ciljem da kroz igru pokušaju približiti osnove prve pomoći najmlađoj populaciji.

Eduaktivna radionica prve pomoći je organizovana 13.09.2019.(petak) sa početkom u 14:00 sati u vrtiću PU „Bonum“.

GRADAČAC

Mladi volonteri Crvenog križa općine Gradačac, 14.9. su izašli na ceste grada i u suradnji sa MUP-om Gradačac, vršili edukaciju vozača o važnosti prve pomoći, kao i provjeru kutija prve pomoći u autima vozača. Vozači su svoje znanje pokazali popunjavanjem kratkog upitnika. Također mladi volonteri su na trgu grada podučavali slučajne prolaznike važnosti prve pomoći i reanimacije. U srednjim školama su održane radionice prve pomoći i Diseminacije sa ciljem da se mladi ljudi upoznaju sa Crvenim križem i prvom pomoći, te da postanu članovi najveće svjetske porodice humanista.

VOGOŠĆA

Povodom Svjetskog dana prve pomoći, organizacija Crvenog križa općine Vogošća je u saradnji sa certificiranim ljekarima prve pomoći, volonterima i direktorom Srednjoškolskog centra Vogošća održala edukaciju i predavanje o značaju i ulozi prve pomoći.

Predavanju su prisustvovali učenici trećih i četvrtih razreda Srednjoškolskog centra.

GORAŽDE

Povodom Svjetskog dana prve pomoći, CK Goražde je organizovao pokaznu vježbu na kojoj su učestvovali mladi volonteri Crvenog križa čija je osnovna tema bila kardiopulmonalna reanimacija.

Paralelno sa ovim je provedena i anketa vezano za PP koja je pokazala da svi smatraju poznavanje pružanja prve pomoći jako bitnim, da je samo manji broj ispitanika bio u situaciji da pruži neki vid prve pomoći, ali da bi svako od njih u slučaju potrebe pristupio pružanju prve pomoći. 

STARI GRAD SARAJEVO

Ove godine Svjetski dan prve pomoći obilježava se 14.09.2019. godine i ima za cilj podići svijest o važnosti poznavanja tehnika prve pomoći. Pojam “prva pomoć” je čin humanosti koji pokazuje spremnost i volju da se spasi život bez bilo kojeg oblika diskriminacije.

Događaji i aktivnosti koji se održavaju na ovaj dan fokusirane su na obuke iz prve pomoći. Svake godine Svjetski dan prve pomoći se obilježava pod drugačijom temom. Ovogodišnja tema je “SVUDA I ZA SVAKOGA”.

Tim povodom je 14.09.2019. godine, u prostorijama Crvenog križa općine Stari grad Sarajevo održana  radionica iz prve pomoći za volontere CK Stari grad i učenike osnovnog i srednjeg obrazovanja. Radionicu je održala Elmedina Fatić – certificirani instruktor prve pomoći  CK Stari grad. Nakon održanih predavanja mladi Crvenog križa Stari grad vršili su podjelu informativno-edukativnog materijala.

ZENICA

Crveni križ Grada Zenica obilježio je Svjetski dan prve pomoći brojnim aktivnostima.

Obilježavanje su započeli  radionicom prve pomoći u JU “Dnevni centar za djecu sa poteškoćama u razvoju” u petak 13.09.2019. Za sve korisnike ovog centra, CKG Zenica obezbijedio je poklone u vidu užine za korisnike i promotivni materijal.
U subotu, 14.09.2019., održali su radionicu prve pomoći u Dnevnom centru za osobe treće životne dobi nakon čega je uslijedila modna revija gdje su učesnici bili naši korisnici.
U isto vrijeme, u subotu, na trgu Alije Izetbegovića organizovali su promotivni štand gdje su mjerili besplatno pritisak te demonstrirali zainteresovanim građanima osnove prve pomoći, CPR i zbrinjavanje određenih povreda.
U nedjelju, 15.09.2019., održali su animaciju za dobrovoljno darivanje krvi u MZ Orahovica gdje je akcija ddk planirana za 18.09.

USORA

Ove godine Crveni križ Usora u povodu Svjetskog dana prve pomoći sa sekcijom Mladih u Mješovitoj srednjoj školi Stjepana Radića u Žabljaku-Usora, organizovao je prvo općinsko međurazredno natjecanje ekipa iz pružanja prve pomoći. Ovo natjecanje predvodila je prof. Samra Hujdur, certificirani volonter-instruktor u Crvenom križu Usora.

Natjecanju je učestvovalo 7 ekipa iz pomenute srednje škole, održano na četiri poligona na kojima su bili sudije medicinari iz Doma zdravlja Usora. Komisiju za zbrajanje bodova činili su sekretari Crvenog križa Usora Boris Penava i Crvenog križa Doboj Jug Sulejman Kurbašić i direktor škole Jakov Kulić.

Na kraju natjecanja bilo je proglašenje pobjednika, svima učesnicima međurazrednim ekipama kao i ostalim učesnicima podjeljene su Zahvalnice, a najuspješnijim podjeljene nagrade za I, II i III mjesto.

Crveni križ Usora zahvalio se svim učesnicima koji su kvalitetno odradili svoj posao kao i svima prisutnim posmatračima koji su sa strane sa oduševljenjem pratili ovaj događaj te podjednako imali potencijal da nauče osnovne korake iz pružanja prve pomoći kako bi sebi ili nekome drugom mogli spasiti život.

Nadaju se u nastavku svojega djelovanja na godinu da će imati još više potencijala i biti još jači.

ORAŠJE

U skladu sa smjernicama za obilježavanje Svjetskog dana prve pomoći isti je CK Orašje obilježio na sljedeći način: 

  • U petak 13.9.2019. godine mladi volonteri posjetili su udrugu osoba s posebnim potrebama “Put u život – Puž” i održali radionicu prve pomoći 
  • U subotu 14.9.2019. godine proveli su akciju pregleda kutija Prve pomoći u suradnji s pripadnicima MUP-a Županije Posavske

KISELJAK

Volonteri Crvenog križa Kiseljak su u subotu, 14. 09. 2019. godine, povodom obilježavanja Svjetskog dana prve pomoći u suradnji sa uposlenicima Policijske stanice Kiseljak vršili zaustavljanje automobila, kontrolirali da li vozači posjeduju kutije prve pomoći, vršili dopunu sadržaja kutije prve pomoći te anketirali vozače. Ankete su pokazale da dosta vozača posjeduje kutije prve pomoći, ali da nisu znali kako i sterilan materijal ima svoj rok trajanja te da se kutije trebaju dopunjavati. Većina vozača je znala svoju krvnu grupu, ali je samo jedan od 20 ispitanika imao priliku da pruži prvu pomoć.

Na isti dan grupa volontera je na odbojkaškom turniru u organizaciji Udruge mladih “Korak” Brnjaci vršila sanitetsko obezbjeđenje na turniru.

U petak 20. 09. 2019. godine volonteri će u srednjoj školi organizirati edukacije iz oblasti reanimacije za učenike koji pohađaju medicinsku školu.

ILIDŽA

Crveni križ Ilidža obilježio je Svjetski dan prve pomoći slijedećim aktivnostima:

  • U subotu, 14.09. postavljen je promo pult CK na kojem su građani mogli dobiti edukativne materijale iz prve pomoći. Pri tome su demonstrirane tehnike prve pomoći, reanimacija te zbrinjavanje povreda. 
  • U ponedjeljak, 16.09. u vrtiću “Kockica” na Ilidži održana je edukativno – zabavna radionica za mališane koji su vrlo interaktivno učestvovali u pripremljenom programu.

NOVI TRAVNIK

Povodom Svjetskog dana prve pomoći, dana 12.09. (četvrtak) volonterke CK Novi Travnik posjetile su „Dječji vrtić“ Novi Travnik.

Mališanima su kroz igru i smijeh pokazale edukativne vježbe iz prve pomoći, na lutkama, koje su djeci naravno najzanimljivije, pozorno slušale njihove tegobe, s kojima se oni redovno susreću, a to su najviše nezgode u samoj igri.

Volonterke su im praktično pokazale kako pomoći sebi ali i okolini, u njihovom slučaju prijateljima i roditeljima. Njihova volja i želja za radom, učenjem, ta sama dječija nevinost, dala je slobodu uživanja volonterima u radu s njima. Na kraju su im ostavili „Veselu kutiju“ (slatkiši), kao nagradu i zahvalu za njihovo sudjelovanje u radu.

ILIJAŠ

      Crveni križ općine Ilijaš je obilježio “Svetski dan prve pomoći”  aktivnostima;

  • 13.09.2019. godine (petak) održana je pokazna vježba na raskrsnici dviju škola Srednjoškolskog centra “Nedžad Ibrišimović” i OŠ “Hašim Spahić”. Ovom pokaznom vježbom mladi CK su željeli pokazati prolaznicima, a prije svega učenicima, ukoliko se nađu na mjestu nesreće, način zbrinjavanja povrijeđenih osoba.
  • 14.09.2019. g. (subota), vježba sa aktivnim učešćem djece  sa posebnim potrebama –  Udruženjem “Budi mi drug”,  na trgu ispred Dvorane u Ilijašu u terminu od 12:00 do 14:00 sati. 

GRUDE

Mladi volonteri Crvenog križa Grude su, obilježavajući Svjetski Dan prve pomoći, 16. rujna 2019. godine bili u posjetu Dječjem vrtiću Grude gdje su mališanima prezentirali dio znanja stečenog kroz učenje i natjecanja iz Prve pomoći. Ova posjeta polaznicima dječjeg vrtića ima za cilj promovirati važnost i značenje pružanja prve pomoći.

KALESIJA

Crveni križ općine Kalesija u skladu sa preporukama za obilježavanje Svjetskog dana prve pomoći realizovao je sljedeće aktivnosti:

-12.09.2019. godine posjetili su Udruženja žena oboljelih od karcinoma dojke i drugih oblika karcinoma “Nijemi krik” i “Ženo, majko, sestro” gdje su održali radionicu prve pomoći. 13.09.2019. godine posjetili su Udruženje roditelja djece sa posebnim potrebama “Osmijeh nade” Kalesija sa kojima su se družili kroz radionicu prve pomoći. 14.09.2019. godine u saradnji sa PU Kalesija vršili su provjeru kompleta prve pomoći kod vozača. Ukupno su održane tri radionice koje su vodili certificirani instruktori prve pomoći, i jedna akcija sa PU Kalesija.

OLOVO

Svjetski dan Prve pomoći CK Olovo je  u saradnji sa službom Civilne zaštite, Vatrogascima, JU Domom zdravlja, JU BRC „AQATERM“ i policijskom upravom općine Olovo, realizovao pokaznu vježbu „Pružanje prve pomoći osobama stradalim u ruševinama objekata, požaru i saobraćajnim udesima“.  Scenario vježbe podrazumijevao je evakuaciju osoba iz ruševina i vatrom zahvaćenih objekata i ukazivanje prve pomoći povrijeđenima koju su ukazivale ekipe prve pomoći osnovnih i srednje škole iz Olova. Pri tome su obrađeni simulacije besvjesnog stanja, jakih krvarenja, lomova, stranih predmeta u tijelu (staklo, drvo željezo), opekotine i epi napada. Nakon “obrade”, tj zbrinjavanja, povrijeđeni su kolima hitne pomoći otpremljeni na dalju brigu u zdravstvenu ustanovu. Pokaznu vježbu je posmatralo više desetina građana koji su vidjeli efikasno djelovanje ekipa prve pomoći, a takođe i vatrogasaca i drugih učesnika. Čitav tok vježbe je pratila i zabilježila lokalna stanica „Radio Olovo“. U toku same vježbe volonteri su podijelili posjetiocima promotivni materijal – brošura. Vježbu je ocjenjena vrlo uspješnom i po završetku odato je priznanje, posebno najmlađim učesnicima.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.