Svjetski dan prve pomoći: Budi Heroj u prvoj pomoći u svojoj školi i svojoj zajednici

Ovogodišnji Svjetski dan prve pomoći fokusiraće se na preventivne i životno važne vještine iz prve pomoći podižući svijest o značaju edukacije, poznavanja i pružanja prve pomoći u školama, stavljajući učenike i studente, ali i nastavno osoblje i roditelje u središte kampanje. Također, prema međunarodnim preporukama teži se ka zagovaranju i potrebi da se sagledaju mogućnosti i da se prva pomoć ugradi u nastavne planove i programe u svim školama.

Pored toga, svakodnevno se ističe važnost poznavanja i adekvatnog pružanja prve pomoći u zajednicama, a posebno na radnom mjestu, u kućama i na ulici.

Koncept Svjetskog dana prve pomoći ove godine fokusiran je na jedan tipičan školski dan za dijete sa ciljem da shvati koncept prve pomoći i prevencije, te da primijeti opasnosti koje ga mogu ugroziti kao što su sigurnost na cestama, praćenje opasnosti kod kuće itd. Uzimajući u obzir navedeno želi se postići da djeca nauče kako mogu izbjeći opasnost u svakodnevnom životu, ali i da znaju reagovati u slučaju nesreće.

Neke teme osposobljavanja i prevencije također će se prilagoditi mjerama spašavanja života u ovim dosad nezabilježenim vremenima bolesti COVID-19 (obaveza nošenja maske u školi, redovno pranje ruku, prilagođavanje postupaka prve pomoći itd.)

Glavne ciljne skupine za Svjetski dan prve pomoći 2021 su djeca i mladi, kao i učitelji, školsko osoblje i roditelji.

Kroz Svjetski dan prve pomoći, IFRC odjel za zdravstvo i njegu i Globalni referentni centar za prvu pomoć žele podržati nacionalna društva Crvenog križa/krsta i Crvenog polumjeseca da:

  • Rade na zagovaranju za uvođenje obaveznih treninga prve pomoći u školama
  • Podignu svijest učenika i nastavnog osoblja o različitim rizicima u njihovom okruženju
  • Omoguće učenicima i nastavnom osoblju sticanje pravog svakodnevnog ponašanja u smislu sigurnosti (na putu od i do škole, kao i u školi), uključujući širenje preventivnih mjera
  • Naučiti prvu pomoć učenike/studente i nastavno osoblje kako bi mogli pravovremeno odgovoriti na potrebe u slučaju nesreće
  • Tokom svih edukacija uključiti preventivne poruke u vezi pandemije COVID-19 
Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.