Svjetski dan prve pomoći, 09. septembar

Svjetski dan prve pomoći obilježava se svake godine, druge subote u septembru/rujnu, a njegovo obilježavanje je pokrenuto od strane Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC) u 2000. godini. Ove godine Svjetski dan prve pomoći obilježava se 09.09.2017. godine i ima za cilj podići svijest o bitnosti poznavanja tehnika prve pomoći. Zato društva Crvenog križa u svijetu neprekidno ulažu napore u osposobljavanje što više građana za pružanje prve pomoći u svim situacijama povreda i bolesti čime se smanjuje rizik od posljedica nesreća koje se dešavaju u svakodnevnim životnim aktivnostima, ali i prirodnim nesrećama.Pojam “prva pomoć” odnosi se na pomoć koju bi trebali pružiti svima koji su trenutno ozljeđeni ili bolesni.

Događaji i aktivnosti koji se održavaju na ovaj dan fokusirane su na obuke iz prve pomoći. Svake godine Svjetski dan prve pomoći se obilježava pod drugačijom temom. Ovogodišnja tema je “POVREDE U KUĆI – NAUČI PRUŽITI POMOĆ” .

Nesreće u kući pogađaju čitavu populaciju bez obzira na godine, spol, ili geografsko područje.
Padovi su najčešće nesreće u kući i uzrokuju ozbiljne povrede u bilo kojem periodu života, a opasnost za nastanak ovakvih povreda se povećava sa godinama. Edukacije iz prve pomoći podučavaju ljude o opasnosti i uzrocima nesreća u kući i šta uraditi ukoliko dođe do povreda.

Svjetski dan prve pomoći je prilika da se naglasi ideja humanosti koja je začeta prije više od 150 godina. Od tada se prva pomoć potvrđuje prije svega kao humani čin koji je izraz želje da solidarno, bez razlike pomognemo svima kojima je pomoć potrebna.

Iako je u pružanju prve pomoći najvažnije spasiti nečiji život, pružiti brzu i pravilno izvedenu prvu pomoć, važno je istaknuti i činjenicu da prva pomoć zbližava ljude u nevolji i pomaže u prevladavanju sve prisutnijeg nasilja, netolerancije i nepoštivanja različitosti. Osposobljavanjem stanovništva za pružanje prve pomoći nastoji se izgraditi svijest o solidarnom pomaganju svima kojima je pomoć potrebna.

Tim povodom, organizacije u strukturi Crvenog križa Federacije BiH organizirati će info pulteve za distribuciju edukativno-promotivnog materijala, predavanja iz osnova pružanja prve pomoći za stanovništvo, pokazne vježbe, te demonstracije pravilnih tehnika reanimacije- oživljavanja, kao i u saradnji sa policijskim službenicima vršiti kontrolu posjedovanja kutija prve pomoći u putničkim automobilima, te njihovog sastava, anketiranje vozača, te eventualne nadopune kutija prve pomoći sanitetskim materijalom.

Crveni križ grada Zenica ovim povodom je već za korisnike Dnevnog centra Crvenog križa i njegovateljice u programu Kućne njege organizirao radionice prve pomoći, a u subotu će u 12:00 sati na Trgu Alije Izetbegovića upriličiti pokaznu vježbu.

Crveni križ općine Orašje danas će održati edukaciju iz osnova pružanja prve pomoći u PZU Sunce, namjenu trudnicama, sa temom “Ozljede trudnica i male djece”.

Crveni križ općine Zavidovići u subotu će, u sklopu radio-emisije “Povrede u kući- nauliti pružati prvu pomoć” organizirati kviz namjenjen svim građanima Zavidovića, te dodijeliti tri nagrade.

Crveni križ općine Ilidža u subotu na ulazu u Malu Aleju demonstrirati će tehnike oživljavanja, te izvesti pokaznu vježbu, a 11.09. u prostorijama MZ Ilidža Centar održaće se predavanje iz osnova prve pomoći za sve zainteresirane građane.

Crveni križ grada Tuzla u subotu organizira masovnu taktičko-pokaznu vježbu na Trgu slobode u periodu od 18:00 do 19: 00 sati, uz realistički prikaz nesreće prilikom proslave rođendana (eksplozija plinske boce).

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.