Svjetski dan Mentalnog zdravlja

Svake godine se u svijetu 10.10. obilježava kao Svjetski dan mentalnog zdravlja sa ciljem podizanja svijesti o važnosti očuvanja mentalnog zdravlja, edukacije i zagovaranja.

Ovogodišnji Svjetski dan mentalnog zdravlja Međunarodni Pokret Crvenog križa i Crvenog polumjeseca obilježava sa globalnom porukom “Mentalno zdravlje u nejednakom svijetu” koju je objavila Svjetska Federacija za mentalno zdravlje.

Pandemija COVID-19 uveliko je uticala na mentalno zdravlje ljudi. Pojedine grupe, kao što su zdravstveni i humanitarni radnici, studenti, osobe koje žive same i one osobe koje su prethodno već imale određena mentalna stanja posebno su bili izloženi tim uticajima, dok su centri za mentalno zdravlje imali značajno otežan rad.

Vlade širom svijeta su prepoznale značaj i potrebu da se kvalitet usluga za očuvanje mentalnog zdravlja treba podići na viši nivo i mnoge zemlje su pronašle nove načine i metode za provođenje brige o mentalnom zdravlju za svoje stanovništvo.

Po uzoru na trendove i preporuke Međunarodnog Pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, kao i Globalnog referentnog centra za psihosocijalnu podršku i Crveni križ Federacije BiH je u prethodnom periodu davao sve veći značaj psihosocijalnoj podršci i očuvanju mentalnog zdravlja za volontere i osoblje koji su izloženi velikom pritisku i stresnim poslovima kao što je rad sa migrantima. Organizirane su česte online i fizičke radionice usmjerene na upravljanje sa stresom i psihosocijalna podrška za humanitarne radnike i volontere.

S tim u vezi, sutra – 11.10.2021. godine bit organizirana online radionicu za sve zainteresirane volontere i uposlenike u strukturi Crvenog križa Federacije BiH o temi brige o mentalnom zdravlju, stress menadžmentu i praktičnim vježbama za pravilne tehnike disanja.

Radionica je planirana za 12 sati, a moći ćete je pratiti putem zoom platforme.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.