Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi: Organizirano više od 630 akcija, prikupljeno 25 jedinica krvi

Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obilježava se svake godine 14.06. širom svijeta. Ovaj datum obilježava se u cilju podizanja svijesti o potrebi za sigurnom krvlju i krvnim proizvodima, ali i kako bi se naglasio značajan doprinos dobrovoljnih i neplaćenih davalaca krvi u spašavanju života.

Struktura Crvenog križa Federacije BiH, samo u prethodnoj godini organizirala je više od 630 akcija, a prikupljeno je više od 25.000 jedinica krvi.

– Ovom prilikom se zahvaljajujem svim dobrovovoljnim davaocima krvi koji su se u prethodnom periodu odlučili za ovaj humani čin, a posebno onim koji su to odlučili učiniti po prvi put, a takvih je tokom 2021. godine bilo više od 2.200 na akcijama Crvenog križa – poručio je generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH Namik Hodžić.  

Inače, Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi ove godine obilježavamo pod motom “Darivanje krvi je čin solidarnosti. Pridružite se naporima i spasite živote”, a cilj je skrenuti pažnju na ulogu darivanja krvi u spašavanju života i jačanju solidarnosti unutar zajednica.

Promocija i popularizacija dobrovoljnog, a ne ciljanog davalaštva jedna su od osnovnih zadaća kojim Crveni križ nastoji osigurati dovoljne količine krvi. S tim u vezi tokom cijele sedmice širom Federacije bit će organizirane akcije darivanja krvi. Tako se danas organizira akcija u Sarajevu, Bihaću, Mostaru, Cazinu, a već dan nakon krv možete darovati u Tuzli, Orašju i brojnim drugim gradovima.

Crveni križ sa svojom strukturom teži ka osnaživanju programa promocije, animacije i motivacije u oblasti dobrovoljnog darivanja krvi, a posebno nakon pandemije COVID-19, koja je sa sobom donijela niz izazova i na ovom polju. Ovim putem pozivamo sve oni koji mogu da daruju krv da to I učine jer ne trebamo dozvoliti da pacijenti čekaju na krv, krv mora čekati pacijenta.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.