Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima: Glas žrtve može voditi pravim putem u borbi protiv trgovine ljudima

Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 30.07. ustanovljen je kao Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima u cilju podizanja svijesti o ovom problemu u javnosti.

Trgovina ljudima je globalan problem i jedan od najperfidnijih oblika kriminala na svijetu koji utiče na život miliona ljudi širom svijeta i oduzima im njihovo dostojanstvo. Prema postojećim analizama identifikovanih slučajeva trgovine ljudima, potencijalni trgovci ljudima mogu biti: partneri/članovi porodice, makroi, vlasnici javnih kuća i menadžeri salona za masaže, posrednici u nalaženju poslova, vlasnici fabrika i korporacija, bande i kriminalne mreže i ostali. Široki spektar kriminalaca, uključujući makroe pojedince, porodične organizacije, male firme, kriminalne mreže i internacionalne kriminalne organizacije mogu biti trgovci ljudima.

Žrtve trgovine ljudima mogu biti žene, djeca i muškarci prisiljeni, prevareni ili navedeni na prostituciju, kao i bilo koji drugi oblik rada ili usluga, kao što su radnice/i držani u kućama ili na farmama prisiljeni da rade protiv svoje volje.

Borba protiv trgovine ljudima nije odgovornost samo organa vlasti. Svako može pomoći pri rješavanju ovog zločina tako što će pokrenuti značajne akcija koje pružaju nadu i pomoć.

Globalnom problemu kao što je trgovina ljudima potrebno je i globalno rešenje, zbog čega Ujedinjene nacije i obilježavaju Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima. Neophodno je raditi na dizanju svijesti te sticanju podrške javnosti kako bi se moglo raditi na prevenciji trgovine ljudima.

Ovaj datum ove godine obilježavamo pod sloganom: Glas žrtve može voditi pravim putem u borbi protiv trgovine ljudima.

Time se naglašava važnost slušanja i učenja od osoba koje su preživjele trgovinu ljudima jer su preživjeli ključni akteri u borbi protiv trgovine ljudima.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.