Svečana akademija povodom obilježavanja 100 godina Crvenog križa u Bosni i Hercegovini

Dana 19.12.2012. godine u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu upriličena je Svečana akademija povodom obilježavanja 100 godina Crvenog križa u Bosni i Hercegovini i 15 godina djelovanja Crvenog križa Federacije BiH. Generalni pokrovitelj manifestacije je bila Vlada Federacije BiH. Manifestaciju su podržali medijski partneri: RADIO M, RSG, RTV Federacije BiH, RTV BIH, TV HAYAT, TVSA i sponzori Međunarodni komitet Crvenog krsta/križa-Delegacija u BiH, Europlakat, Elif print, Džekos, BBI Centar Sarajevo i Violeta. Pored predstavnika strukture Crvenog križa Federacije BiH i dobitnika Jubilarnih priznanja Svečanoj akademiji su prisustvovali i predstavnici vlasti i diplomatskog kora.

Na samom početku manifestacije prisutnima se obratio predsjednik Crvenog križa Federacije BiH g. Ivo Juričević koji je između ostalog naglasio da je djelovanje ove organizacije, kroz stoljeće postojanja Crvenog križa u BiH, u ratu i miru posvećeno pomaganju ljudima u nevolji.
Prisutne je pozdravio i u ime Premijera Federacije BiH g. Nermina Nikšića čestitao ovaj značajan Jubilej g. Ivica Mladina, savjetnik premijera.  Istakao je da je Vlada Federacija do sada uvjek podržavala rad Crvenog križa Federacije i izrazio uvjerenje da će to činiti i u budućnosti. Predsjednik Društva Crvenog krsta/križa BiH g. Branko Leko je u svom izlaganju istakao važnost postojanja i djelovanja organizacije Crvenog križa Bosne i Hercegovine kao sastavnog dijela Pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca i čestitao ovaj Jubilej svim volontrima, članovima i uposlenicima.
U daljem toku manifestacije prisutni su imali priliku pogledati film o radu i djelovanju Crvenog križa, a potom je od je od strane generalnog sekretara Namika Hodžića predstavljena (Foto) Monografija “Stoljeće humanosti u Bosni i Hercegovini (1912-2012).“ Foto monografija se sastoji iz dva djela. Prvi dio je posvećen utemeljenju i razvoju organizacije tokom dvadesetog stoljeća, dok se drugi dio bavi djelovanjem organizacije u periodu njenog osnivanja i neposredno nakon toga. Generalni sekretar je izrazio nadu da će monografija pružiti istinsku sliku o organizaciji Crvenog križa/krsta u našoj domovini koja se danas nalazi pred ogromnim izazovima, kako u odnosu prema građanima i zajednici, tako i unutar svoje strukture.
U muzičkom dijelu ove svečanosti prisutni su uživali u izvedbama Profesorice Ane Babić i Kenana Mačkovića, prof. klavira.
Nakon toga uslijedio je najsvečaniji dio manifestacije-dodjela Jubilarnih priznanja. Ukupno su dodjeljene 43 Plakete i 71 Zahvalnica. Jubilarno priznanje se dodjeljuje pojedincima i organizacijama Crvenog križa, kolektivima, javnim i drugim institucijama za dugogodišnji rad i doprinos u razvoju organizacije Crvenog križa, a posebno u oblastima: javnog zdravstvenog odgoja i prosvećivanja (prve pomoći, dobrovoljnog davalaštva krvi, HIV AIDS-a, tuberkuloze), socijalne zaštite (brige o starim osobama, kao i osobama sa invaliditetom), edukacije ( upozoravanje na opasnost od mina, međunarodno humanitarno pravo, promocija humanih vrijednosti), traženju nestalih osoba, djelovanju mladih, odgovora na prirodne i druge nesreće i sveukupnom razoju organizacije. Jubilarno priznanje se dodjeljuje i za dugogodišnju finasijsku i drugu vrstu pomoći organizacijama Crvenog križa, kao i iskazivanje razumijevanja, saradnje i podrške u ostvarivanju humanitarnih ciljeva Crvenog križa od strane pravnih i fizičkih osoba u BiH. Na kraju pomenute manifestacije učesnici su pozvani da pogledaju Izložbu fotografija “15. godina Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovine (1997 – 2012)“ i najboljih likovnih radova učenika osnovnih škola iz programa „Upozoravanje na opasnost  od mina“ uz neformalno druženje i zakusku.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.