Senka Vuković, sekretar Crvenog križa Unsko-sanskog kantona izabrana za Ženu godine 2016

RTV Bihać u sklopu emisije “Svijet žene”, koju uređuje i vodi Emira Glumac, organizira izbor “Žena godine”. U emisiji “Svijet žene” posvećenoj damama svih generacija i profesija, tokom cijele protekle godine predstavljane su Bišćanke koje su govorile o svom radu i aktivnom društvenom angažmanu u različitim sferama života. Mnoge je ovdašnja lokalna zajednica već prepoznala.

U izboru “Žena godine” učestvovale su dame raznih generacija, profila i zanimanja, koje su se na najbolji mogući način istaknule svojim radom u lokalnoj zajednici.

Uz obilježavanje godišnjice Radio Bihaća, 28. marta, na proslavi 51. rođendana, proglašena je i “Ženu godine” po izboru Bišćana.

Ova čast pripala je dugogodišnjoj volonterki Crvenog križa, sekretaru Crvenog križa Unsko-sanskog kantona, Senki Vuković.

RTV Bihać opisuje je ovako: “Senka Vuković, je još jedna u nizu sjajnih dama koja je zadivila Bihać. Nekadašnja prosvjetna radnica i neumorna aktivistica Crvenog križa jednostavno ne zna za predah. Dokazala se kao žena, majka i prosvjetna radnica koja je na životni put izvela brojne generacije djece. U ratnom periodu u MZ Ozimice 2 organizirala je “malu školu” za najmlađe žitelje ovog naselja ali i brojne izbjeglice koje su tu pronašle novi dom. Edukaciju je vrijedna nastavnica organizirala u skloništu, a većinu radova u svojoj bogatoj arhivi čuva još i danas. Najdraži su joj susreti sa nekadašnjim učenicima koji su sad odrasli ljudi. Od najranijeg perioda života volontirala je u Crvenom križu. Paralelno je to činila i uz rad, a aktivistica je ostala i nakon penzionisanja. Priča o njenom doprinosu ka izgradnji boljeg života za slabe i nemoćne već odavno je prevazišla granice ovdašnje lokalne zajednice. Za svoj rad je višestruko nagrađivana brojnim priznanjima. Danas obnaša dužnost predsjednice Skupštine Crvenog križa grada Bihaća.”

 

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.