#RajaPodržava: Akcijom darivanja krvi u BIS-u obilježen Svjetski dan darivalaca krvi

Od februara/veljače 2019. godine, Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH i Crveni križ Federacije BiH u gradovima i općinama širom Federacije BiH provode kampanju “Daruj kapi života. #DarujKrv”.

Kruna kampanje i aktivnosti bio je 14.06. – Svjetski dan darivalaca krvi.

Ovogodišnji slogan Svjetske zdravstvene organizacije je „Sigurna krv za sve“.

U saradnji sa Crvenim križem Kantona Sarajevo, čiji su volonteri animirali građane danas, održana je akcija darivanja krvi u prostoru bivšeg kina Imperijal, današnjem BIS-u. Kako njih slogan kaže #RajaPodržava, i danas je dokazano da je tako. Odziv građana, uprkos ljetnim vrućinama, bio je ogroman, te se ovim putem zahvaljujemo svima koji izdvojili 15 minuta da nekome pomognu.

Nezaobilazna kapljica koja život znači, Dropsi, družila se danas s građanima/kama Sarajeva.

Svakih nekoliko sekundi, nekome, negdje, potrebna je krv. Svijetu su potrebne dovoljne količine sigurne krvi za sve koji su u stanju potrebe. Transfuzijom krvi i krvnih produkata spašavaju se milioni života svake godine. Svjetska zdravstvena organizacija podsjeća i da je zdravlje ljudsko pravo – svi, u svakom momentu i bilo gdje u svijetu, treba da imaju pristup bezbjednoj/sigurnoj transfuziji krvi. Dovoljne količine krvi se mogu obezbijediti samo redovnim davanjem ove dragocjene tečnosti. Takođe, istaknuto je da je potreba za krvlju univerzalna, ali da njena dostupnost varira od države do države.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.