Promocija CD-a iz oblasti dobrovoljnog davalaštva krvi

Dana 16.06.2014. godine u povodu obilježavanja Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi (14.06.) u Hotelu “Grand” Sarajevo upriličena je promocija  CD-a „ I bit ću davatelj krvi“ autora Namika Tarabića, izdavača Crvenog križa FBiH, uz podršku Federalnog ministarstva zdravstva, Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH. Prisutnima su se obratili Namik Hodžić, generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH, Damir Mašić,  federalni ministar obrazovanja i nauke, Branko Leko, glavni tajnik Društva Crvenog krsta/križa BiH, Namik Tarabić, autor pjesama, Selim Kurtalić, dobrovoljni davalac krvi, prof.dr. Ajnija Omanić, član Predsjedništva Crvenog križa FBiH i prdsjednica Crvenog križa KS, te Jasna Fejzić, u svojstvu davaoca krvi i iskustva sa primanjem transfuzije tokom poroda.

Promocija pjesme „I bit ću davatelj krvi“ upriličena je u izvedbi dječijeg hora “Princess krofne“ iz Sarajeva.

U osvrtu na Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi generalni sekretar Namik Hodžić je svim dobrovoljnim davaocima krvi u Bosni i Hercegovini uputio iskrene čestitke i zahvalnost za istinsku humanost koju svakodnevno pokazuju darivanjem krvi kojom spašavaju ogroman broj bolesnih i povrijeđenih građana naše domovine.
Ove godine kampanja Svjetske zdravstvene organizacije na obilježavanju 14. juna u središte stavlja majke, trudnice i porodilje. Slogan pod kojim se obilježava Svjetski dan DDK je  “Sigurna krv za spašavanje majki“.

U ovoj nedjelji bit će intenzivirane aktivnosti s ciljevima podizanja razine svijesti opće populacije o značaju DDK, animacije i regrutacije dobrovoljnih davalaca, održavanja kontinuiteta broja postojećih davalaca, povećanja broja darovanih jedinica krvi i broja darivalaca, kao i unapređenja imidža Crvenog križa kroz ovu tradicionalnu aktivnost u kojoj vrši animaciju i regrutaciju davalaca, te organizira akcije DDK.

Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić je u komentaru na promotivni CD istakao da njegovo ministarstvo podržava i stoji iza svako dobrog i plemnitog projekta koji poboljšava stanje u kojem se nalazimo. „Drago mi je da su ove pjesme ugledale svjetlo dana i nadam se da će naći svoje mjesto u nastavnom planu i programu devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja“. Izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa Crvenim križem FBiH i nadu da će se ista nastaviti i u narednom periodu.

O ideji za nastanak pjesama je govorio autor Namik Tarabić. Kao razlog zbog kojeg se odlučio skladati pjesmu „I bit ću davatelj krvi“, kao i pjesmu „Tata pusti cigarete“     naveo je nezadovoljstvo činjenicom da danas djeca sa svih strana često slušaju pjesme neprimjerenog sadržaja. Zahvalio se posebno ministru Damiru Mašiću na podršci navedenom projektu koji je po njemu izuzetno bitan za razvoj mladih ljudih.

Glavni tajnik Društva Crvenog krsta/križa BiH, Branko Leko, i sam davalac krvi se zahvalio Crvenom križu Federacije BiH na jednom ovako značajnom projektu koji je po njegovom mišljenju himna dobrovoljnih davalaca krvi. Iskoristio je priliku da čestita svim dobrovoljnim davaocima njihov dan. Konstatirao je da ovakvih projekta u budućnosti treba biti što više.

Na kraju je također predstavljen i CD-a „Tata pusti cigarete“ navedenog autora, kao podrška  aktivnostima u borbi protiv pušenja.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.