Prijem kod Ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH, g-đe Semihe Borovac

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH, g-đa Semiha Borovac, uz posredovanje generalnog sekretara Crvenog križa FBiH Namika Hodžića, primila je delegaciju Nacionalnog društva koju su sačinjavali predsjednik Rajko Lazić, glavni tajnik Branko Leko, generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH Namik Hodžić i sekretar Crvenog križa/krsta Brčko Distrikta BiH Denis Šehanović.

U prijatnom i otvorenom susretu kod resorne Ministrice razgovaralo se o mjestu i ulozi ND u društvu, aktuelnim problemima i projektima koji se implementiraju u strukturi Crvenog križa/krsta.

Predstavnici ND su posebno istakli doprinos strukture u odgovoru na prošlogodišnje poplave i klizišta u našoj domovini kada je, uz pomoć donatora i građana, prikupljeno i distirbuirano preko 50 miliona KM humanitarnih roba, kao i oko 10 miliona KM novčanih sredstava.

Posebno su istaknuti problemi sa kojima se suočava ND, a prije svega, nedovoljno finansiranje djelatnosti Crvenog križa/krsta sa nivoa Bosne i Hercegovine, problem povrata imovine u Republici Hrvatskoj kao i problem nedostatka sredstava za obnovu zgrade ND u Sarajevu.

Takođe, od uvažene  ministrice Borovac je zatražena podrška u donošenju novog Zakona Crvenog križa/krsta Bosne i Hercegovine koji bi na kvalitetniji način riješio finansiranje djelatnosti Crvenog križa/krsta, kao pomoćnog organa državnih institucija i organizacije od posebnog društvenog interesa.

Ministrica Semiha Borovac je, u svome obraćanju, istakla veliki značaj Crvenog križa/krsta za građane i društvo općenito u Bosni i Hercegovini koji se posebno istakao i posljednjem odgovoru na prirodne i druge nesreće i sa svoje strane će nastojati pomoći u prevazilaženju aktuelnih, kao i rješavanju dugoročnih potreba i problema Crvenog križa u BiH. U tom smislu, nastojati će pomoći u isplati zaostale dotacije DCK BiH iz Budžeta BiH za 2011.godinu, predložiti povećanje dotacija za narednu godinu, te lobirati na donošenju novog Zakona o Crvenom križu/krstu BiH.

Navedenom prilikom, Namik Hodžić je ministrici Borovac uručio Monografiju Crvenog križa Federacije BiH“Stoljeće humanosti u BiH-100 godina Crvenog križa/krsta u BiH“ kao i drugi promotivni materijal.

Na kraju, uz zahvalnost Ministrici Borovac za upriličeni susret, upriličeno je zajedničko fotografiranje.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.