Press konferencija povodom Svjetskog dana nepušenja

Danas su Zavod za javno zdravstvo FBiH, u saradnji sa Federalnim ministarstvom zdravstva, Crvenim križem FBiH, udruženjem PROI, te Partnerstvom za javno zdravlje obilježili Svjetski dan nepušenja, te skrenuli pažnju na štetnost duhanskog dima.

Pomoćnica direktora za medicinske poslove Zavoda za javno zdravstvo FBiH dr. Aida Ramić- Čatak rekla je da je današnji dan simboličan i zbog novog poskupljenja cigareta, te da je ove godine Svjetski dan nepušenja posvećen problemu ilegalne prodaje, prometa i proizvodnje duhanskih proizvoda.

Samir Ibišević iz Udruženja PROI naglasio je da je ovisnost o duhanu jedna od najtežih vrsta ovisnosti, te da se situacija po tom pitanju u BiH jako teško mijenja. Također je rekao da je tzv. pasivno pušenje ne samo zdravstveni, već i kulturološki problem, te atak na ljudska prava.

Generalni sekretar Crvenog križa FBiH, Namik Hodžić, istakao je važnost uvođenja više preventivnog sadržaja u nastavne planove obrazovnih ustanova, te implementacije promotivnih kampanja u kojima su nevladine organizacije najbolji partneri. Također je promovisan i kratki spot Crvenog križa FBiH “Tata, pusti cigarete”, koji nosi poruku o štetnosti duhanskog dima glasom najmlađih- djece.

Nakon konferencije za medije, volonteri su upriličili i puštanje crnih balona u zrak (svakih 8 sekundi po jedan), čime su simbolizovali po jednu osobu u svijetu koja svakih 8 sekundi umre od posljedica neke od bolesti izazvane pušenjem.

Također su, promovišući zdrav život, stanovništvu dijelili trešnje u zamjenu za cigarete, nudeći na taj način zdravu alternativu pušenju.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.