Press konferencija povodom obilježavanja Jubileja 100 Crvenog križa/krsta i 15 godina djelovanja Crvenog križa Federacije BiH.

Dana 04.12.2012. godine sa početkom u 10 00 sati u prostorijama Crvenog križa Federacije BiH, održana je Press konferencija na kojoj su prezentirane aktivnosti na obilježavanju Jubileja 100 Crvenog križa/krsta u BiH i 15 godina djelovanja Crvenog križa Federacije BiH.  Predstavnicima medija su se obratili predsjednik Crvenog križa FBiH Ivo Juričević i generalni sekretar Namik Hodžić.

Na press konferenciji su od strane generalnog sekretara Crvenog križa FBiH Namika Hodžića prezentirane najvažnije informativno-promotivne, zdravstvene, edukativne socijalne i ostale aktivnosti strukture Crvenog križa FBiH na obilježavanju ovog značajnog Jubileja:

-U okviru aktivnosti na obilježavanju Svjetskog dana volontera predstavnici Crvenog križa Federacije BiH, Crvenog križa Kantona Sarajevo i Udruženja Srce za djecu posjetit će 05.12.2012. godine u 13 00 sati Pedijatrijsku kliniku, Hematoonkološko odjeljenje.  Cilj navedene posjete je ukazati javnosti na potrebu brige o teško oboljelim. Volonteri Crvenog križa pokaznim vježbama širom FBiH prezentirati će stečeno znanje i ukazati na značaj edukacije iz prve pomoći,
-U organizaciji Crvenog križa Federacije BiH 08.12.2012. godine u Domu kulture Novi Travnik sa početkom u 11 00 sati biti će održano završno Federalno takmičenje iz Programa “Upozoravanje na opasnost od mina” na kojem će učestvovati pobjedničke ekipe sa kantonalnih takmičenja. Na pomenutom takmičenju  će biti dodjeljene nagrade za tri najbolja likovna rada na temu “Upozoravanje na opasnost od mina”.
-Crveni križ nece ni tokom ovog značajnog Jubileja zaboraviti one najugroženije, kojima ce u toku dvije sedmice distribuirati 500 paketa hrane i higijene, te školski pribor za određene institucije. 
Završna manifestacija je Svečana akademija čije je održavanje planirano 19.12.2012. Na pomentoj manifestaciji će biti predstavljen dokumentarni film o Crvenom križu i fotomonografija. Na svečanosti će se još jednom ukazati na značaj organizacije, zahvaliti pojedincima, institucijama i stanovništvu te dodijeliti  Jubilarna priznanja i zahvalnice.
U okviru Svečane Akademije će biti upriličena i Izložba fotografija „15. godina Crvenog križa FBiH“

Na nivou organizacija Crvenog križa kantona i općina su također planirane brojne aktivnosti na obilježavanju ovog značajnog Jubileja: svečane sjednice organa i tijela, dodjela priznanja zaslužnim pojedincima i ustanovama, izložbe fotografija,  akcije dobrovoljnog darivanja krvi, pokazne vježbe iz prve pomoći.

Generalni sekretar je na kraju istakao da je Crveni križ FBiH izrastao u partnera organima vlasti s javnim ovlaštenjima u promociji zdravlja, socijalnoj zaštiti, zdravstveno-humanitarnom odgoju i obrazovanju.

 

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.