Pres konferencija Društva Crvenog krsta/križa BiH povodom Nedjelje/tjedna borbe protiv tuberkuloze

U povodu obilježavanja Tjedna/Nedjelje borbe protiv tuberkuloze (14.-21.09.) u prostorijama Crvenog križa Federacije BiH održana je pres konferencija Društva Crvenog krsta/križa BiH.

U uvodnom dijelu predstavnicima medija obratio se Glavni tajnik DCK BiH Branko Leko istakavši da je cilj iste podizanje zdravstvene svijesti građana, o uslovima povećanog rizika za obolijevanje, kao i ukazivanje na značaj prevencije i pravovremenog liječenja.

Pod sloganom “Znanjem protiv tuberkuloze” Glavni tajnik DCK BiH je okvirno predstavio planirane zdravstvene, socijalno-humanitarne, higijensko-epidemiološke, kao i informativno-edukativne, odnosno propagandne aktivnosti koje će se provoditi na nivou cijele strukture Crvenog križa/krsta u BiH. Također je istakao  da DCK BiH i njegovi sastavni djelovi, u suradnji sa UNDP BiH (prisutna dr. Rankica Bahtijarević), Ministarstvom civilnih poslova BiH, Ministarstvom zdravstva F BiH, Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS-a, Zavodom za javno zdravstvo F BiH i Institutom za javno zdravlje RS-a  nastavlja sudjelovati  u provođenju II faze projekta “Jačanje DOTS strategije i unapređenja nacionalnog programa borbe protiv tuberkuloze, uključujući i multirezistentnu tuberkulozu i kontrolu infekcije u BiH” do kraja ove godine, a kroz rad četiri mobilne jedinice Crvenog križa/krsta (Tuzla, Bijeljina, Bihać i Banja Luka).

Asistent za informiranje u Crvenom križu Federacije BiH Azra Mešić  je detaljnije predstavila aktivnosti strukture Crvenog križa Federacije BiH prije i tokom Tjedna/Nedjelje borbe protiv TB-a (štampanje  i distribucija prigodnih markica, posjete ustanovama za plućne bolesti, kućne posjete i uručivanje pomoći bolesnicima, stručna predavanja, akcije DDK-a i drugo (a medijima je predstavljen i podijeljen Orjentacioni program nedjelje borbe protiv tuberkuloze CK RS-a)).

U nastavku su predstavnici Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH dr. Sanjin Musa i dr. Mirsada Mulaomerović govorili o stručno-medicinskom aspektu ove bolesti, uzrocima, simptomima,  statističkim pokazateljima, prevenciji i liječenju, te izrazili zahvalnost strukturi Crvenog križa/krsta što i na ovaj način doprinosi podizanju svijesti opće populacije o ovoj bolesti.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.