Preporuke: Kako se pravilno zaštiti od djelovanja i uticaja visokih temperatura na zdravlje

Uzimajući u obzir na to da povišena temperatura zraka može značajno uticati na zdravlje, važno je pridržavati se preporuka za prevenciju i očuvanje zdravlja.

Vrućine i vrlo visoke razine UV zračenja mogu biti opasne ne samo za hronične bolesnike, malu djecu i druge rizične grupe, nego i za ljude bez zdravstvenih tegoba.

Ne izlažite se suncu bez potrebe

Tokom povišene temperature potrebno je što više se zadržavati u zatvorenim, rashlađenim, klimatiziranim prostorima. Boravak u njima već kroz sat ili dva smanjuje mogućnost razvoja zdravstvenih poremećaja.

Kako postupati ukoliko morate biti izloženi visokim temperaturama?

Ograničite vanjske aktivnosti na jutarnje i večernje sate i izbjegavajte sunce od 10 do 18 sati. Usporite ritam života i izbjegavajte kretanje u doba dana kad su temperature najviše. Nosite lakšu, prozračnu i svijetlu odjeću koja odbija sunce. Smanjite tjelesnu aktivnost, a ako morate vježbati, popijte svakih sat vremena dvije do četiri čaše tekućine najbolje ne previše hladnu vodu. Izbjegavajte gazirane, slatke sokove i pića. Prekidajte povremeno aktivnost i odmarajte se u hladovini.

Zaštitite kožu i oči

Dugotrajno izlaganje jakim sunčevim zrakama odnosno UV zračenju može izazvati karcinom kože, njeno ubrzano starenje, kataraktu očiju i slabljenje imunološkog sistema. Koža se najbolje štiti odjećom. Nosite šešir i sunčane naočale. Dijelove kože koji nisu zaštićeni odjećom kao što su nos, uši, vrat, leđa i gornji dio stopala treba premazati kremom s dovoljnom UVA/UVB zaštitom. Tokom prvog izlaganja suncu preporučuje se krema s visokim zaštitinim faktorom 30 i više. Da bi ostala djelotvorna, treba je na tijelo nanositi svaka dva sata, a postupak ponovite nakon kupanja koje će je djelomično isprati. Ne zaboravite da sunčevi zraci prodiru i kroz oblake te se i pri oblačnom vremenu treba zaštititi.

Povećajte unos vode!

Bez obzira na stepen aktivnosti, za vrijeme velikih vrućina potrebno je piti više vode čak i ako ne osjećate žeđ. Ako vam ljekar ograničava uzimanje tekućine zbog zdravstvenih problema, pitajte za dozvoljenu količinu koju smijete unijeti u organizam. Ne konzumirajte tekućinu koja sadrži kofein, alkohol ili veće količine šećera jer ćete povećati gubitak tekućine. Odrasle zdrave osobe trebaju piti od osam do deset čaša vode na dan, a oni koji se bave tjelesnim aktivnostima ovoj količini trebaju dodati od jedne do tri čaše vode na svaki sat aktivnosti.

Češće perite ruke i jedite lako probavljivu hranu!

Tokom velikih vrućina izbjegavajte tešku, kaloričnu, jako začinjenu i masnu hranu. Jedite redovno više manjih obroka. Obvezno doručkujte, a ručak i večera neka budu lakši. Konzumirajte rashlađeno mlijeko i mliječne proizvode. Povećajte udio voća i povrća u prehrani. Voće i povrće dobro operite prije konzumiranja, a meso dobro termički obradite. 

Posebnu pažnju posvetite novorođenčadi, maloj djeci i starijim osobama!

Nikada ne ostavljajte djecu u zatvorenim automobilima.

Zaštitite ih kremama sa najjačim zaštitnim faktorom.

Novorođenčad i malu djecu do četiri godine ne izlažite suncu i osigurajte im dovoljan unos tekućine.

Vrućinu teže podnose osobe starije od 65 godina, posebno hronični bolesnici – srčani i plućni, kao i osobe s povišenim krvnim pritiskom.

Češće ih kontaktirajte telefonom da provjerite imaju li zdravstvenih tegoba.

Preoželjno je dobro prozračiti automobil prije ulaska, jer u njima je temperatura 70 stepeni 

Ukoliko suna suncu.

Čak i ako imate klimu, prozračite automobil prije nego što uđete u njega zbog po zdravlje opasnih isparavanja plastike i uređaja u automobilu. Kada se vozite, podesite klimu tako da temperaturna razlika ne bude prevelika. 

Kada posumnjati na sunčanicu i šta poduzeti?

Najblaži oblik simptoma je omaglica ili vrtoglavica.

Ako je osobi pozlilo, sklonite je u hlad, rashladite hladnom vodom ili oblozima.

Ako je osoba ostala bez svijesti položite je na bok, rashladite i nemojte joj ništa davati na usta. Zovite stručnu pomoć.

Ako je pri svijesti dajte osobi sa pije ne previše hladne napitke ili vodu. Tokom dana sol je najbolje nadoknaditi juhom.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.