Predsjedništvo Crvenog križa Federacije BiH usvojilo Pravilnik i odluke o utrošku donatorskih sredstava za ugrožene od poplava i klizišta

Dana 03.07.2014. godine godine u sjedištu Crvenog križa Federacije BiH održana je  vanredna sjednica V saziva Predsjedništva Crvenog križa Federacije BiH kojoj su prisustvovali i sekretari kantonalnih organizacija Crvenog križa.Predsjedništvo je na sjednici između ostalog usvojilo Pravilnik o namjeni sredstava, nosiocima utvrđivanja potreba građana, nadležnom organu za donošenje odluke o raspodjeli pomoći, procedurama nabavke i distribucije roba i javnom izvještavanju o utrošku novčanih sredstava prikupljenih u humanitarnoj akciji za građane nastradale u poplavama i klizištima.

Predsjedništvo je usvojilo i Odluku o namjeni, raspodjeli, načinu utroška i pravdanju novčanih sredstava sa donatorskog računa u iznosu od 600.000,00 KM prikupljenih u humanitarnoj akciji  za potrebe sanacije i/ili opremanja stambenih jedinica građana nastradalih u poplavama i klizištima. Sredstva su prioritetno namijenjena građanima nastradalih u poplavama i klizištima na području Posavskog kantona, Zeničko-dobojskog kantona i Tuzlanskog kantona, dok je jedan manji dio predviđen i za Unsko-sanski kanto, Kanton Sarajevo i Srednjobosanski kanton.
Takođe, donesena je i odluka o utrošku dijela novčanih sredstava(ciljane donacije kompanije Novomatic iz Austrije) na ime sanacije najmanje dvije zdravstvene ili obrazovne ustanove na prostoru ZDK i PK.U narednim danima slijedi potpisivanje sporazuma sa načelnicima općina i ugovora sa krajnjim korisnicima pomoći.
Na sjednici je usvojen i Izvještaj o prikupljenih novčanim sredstvima u humanitarnoj akciji za stanovništvo nastradalo u poplavama i klizištima (žiro-račun i telefoni) i odlučeno da se pokrenuta humanitarna akcija nastavlja do kraja tekuće godine.
Još jednom je iskazana velika zahvalnost svim donatorima i građanima koji podržavaju akciju solidarnosti Crvenog križa za ugrožene od poplava i klizišta u BiH.

 

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.