Predsjedavajući Evropske omladinske mreže u posjeti sjedištu Crvenog križa FBiH

Dana 11.12.2014. godine sjedište Crvenog križa FBiH posjetio je Predsjedavajući Evropske omladinske mreže Bas van Rossum i tom prilikom razgovarao sa generalnim sekretarom Crvenog križa FBiH, Namikom Hodžićem. Povod navedenoj posjeti je njegovo prisustvo u svojstvu edukatora na Prvoj stručnoj edukaciji za omladinske lidere Crvenog križa koja će se održati u periodu 12.-14.12.2014. godine u Domu mladih Crvenog križa KS u Vogošći. Sastanku su prisustvovali i Koordinator za mlade Crvenog križa FBiH, Mela Pecikoza, Predsjednik mladih Crvenog križa FBiH, Jasmin Nikšić i Član Predsjedništva mladih Crvenog križa FBiH, Haris Magrdžija.

Generalni sekretar je pozdravio gosta i poželio mu dobrodošlicu. Na početku ga je upoznao sa načinom organiziranja Crvenog križa, te istakao kako složena struktura utiče na efikasnost organizacije. Ukazao je i na probleme sa funkcioniranjem usljed nedovoljne podrške organa vlasti, nedovoljnom implementacijom Zakona o Crvenom križu, zakonskim preprekama za učešće mladih Crvenog križa u Vijećima mladih u BiH, kao i nepostojanju strukture mladih na nivou Nacionalnog društva, te zatražio podršku u riješavanju navedenog problema. Konstatirao je da i pored objektivnih problema Crveni križ ipak postiže značajne rezultate i uspjeva odgovoriti na potrebe građana. Posebno se osvrnuo na period nedavnih poplava i ogroman doprinos preko 3000 mladih volontera Crvenog križa na prikupljanju, sortiranju, pakovanju, utovaru, istovaru i distribuciji humanitarnih roba za pomoć stanovništvu pogođenom poplavama u BiH.

Generalni sekretar je na kraju preporučio da se i dalje razvija dobra saradnja, putem razmjene iskustava volontera te zamolio gosta da se koliko je to moguće podrže ideje mladih Crvenog križa. Predsjedavajući Evropske omladinske mreže, koji je ujedno i predstavnik i Holandskog Crvenog križa  zahvalio se na prijemu i izrazio oduševljenje angažmanom mladih Crvenog križa FBiH, te pružio podršku prijedlozima za saradnju u narednom periodu.

Istog dana Predsjedavajući Evropske omladinske mreže posjetio je i sjedišta Društva Crvenog krsta/križa BiH, Međunarodne federacije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Crvenog križa Kantona Sarajevo i organizacija Crvenog križa općina Ilidža i Centar.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.