Potpisan Protokol o realizaciji Projekta stambenog zbrinjavanja stanovnika naselja Topčić polje-Crveni polumjesec Ujedinjenih Arapskih Emirata u partnerstvu sa Crvenim križem FBiH osigurao 200.000,00 KM

Dana 06.08.2014. godine u  Općini Zenica potpisan je  Protokol o realizaciji Projekta stambenog zbrinjavanja  stanovnika naselja Topčić Polje, čiji su stambeni objekti oštećeni i zatrpani riječnim nanosima i naplavama u ovogodišnjim majskim  poplavama. Učesnici u Protokolu su:  Općina Zenica, Zeničko-dobojski kanton, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice,  Crveni polumjesec Ujedinjenih Arapskih Emirata, Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine i HO “Merhamet” MDD.

Obaveza Općine Zenica je da obezbijedi bazu podataka o korisnicima, tehničku dokumentaciju, te da pruži neophodnu pomoć kod ugradnje materijala , svu stručnu pomoć i nadzor prilikom realizacije Projekta. Općina će obezbijediti vanjsku i unutrašnju stolariju  i sanitarije za sanaciju svih objekata. Crveni polumjesec Ujedinjenih Arapskih Emirata  će u partnerstvu  sa Crvenim križom Federacije BiH  nabaviti kompletan grubi građevinski materijal za sanaciju u vrijednosti od 200.000,00 KM, dok će HO “ Merhamet „ obezbijediti građevinski materijal za krovnu konstrukciju, materijal za sanaciju vodovodnih i kanalizacionih instalacija u vrijednosti od 100.000,00 KM. Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Zeničko-dobojskog kantona učestvovat će u projektu sa 80.000,00 KM.
Projektom je previđena sanacija 91 objekta koji su oštećeni ili zatrpani materijalom iz klizišta i odrona.Radi se o 330 članova porodičnog domaćinstva , kojima će se  stvoriti predpostavke za nastavak  života u Topčić Polju.
Ukupna vrijednost projekta je 676.584,31 KM. Kako je  kazao načelnik  Općine Zenica, Husejin Smajlović , ovo je veoma značajan  dogovor sa partnerima u projektu, koji su udružili sredstva kako bi se  trajno stambeno zbrinulo ugroženo stanovništvo u naselju na koje se u maju mjesecu sručilo preko tri miliona kubika  materijala iz klizišta.U projektu učestvuju i drugi donatori.Vlasnik građevinske firme iz Njemačke Nihad Malbašić je jedan od donatora koji je potpisao pristup projektu.Obavezao se da će finansirati plaćanje radnika koji će biti angažovani na ugradnji  građevinskog materijala.Već iduće sedmice počinju radovi na obnovi stambenih objekata u Topčić Polju.  Završetak  radova  očekuje se do kraja septembra ove godine.

slika slika

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.