Posjeta predstavnika Crvenog križa regije Gornje Austrije Crvenom križu Fedracije BiH

Dana 21.02.2014. godine u sklopu posjete Crvenom križu općine Ilidža i prisustva na Jubilarnoj Konferenciji mladih ove organizacije, sjedište Crvenog križa Federacije BiH posjetili su predstavnici Crvenog križa regije Gornje Austrije gdje ih je primio generalni sekretar Namik Hodžić. Sastanku su prisustvovali i koordinator za informisanje, diseminaciju i mlade Mela Alihodžić, predsjednica mladih Crvenog križa FBiH Armela Gluščević, Senada Brkić-Šegalo, sekretar Crvenog križa općine Ilidža, te tri člana Predsjedništva mladih Crvenog križa općine Ilidža.

Generalni sekretar je pozdravio prisutne goste i poželio im dobrodošlicu. Na početku ih je upoznao sa načinom organiziranja Crvenog križa, te istakao kako složena struktura utiče na efikasnost organizacije. Ukazao je i na probleme sa funkcioniranjem usljed nedovoljne podrške organa vlasti, nedovoljnom implementacijom Zakona o Crvenom križu i postojanjem karitativnih organizacija koje vrše javne ovlasti Crvenog križa. Konstatirao je da i pored objektivnih problema Crveni križ ipak postiže značajne rezultate i uspjeva odgovoriti na potrebe građana. Gosti su potom imali prilku pogledati kratki film o Crvenom križu i upoznati se sa radom ove organizacije.
U nastavku sastanka učesnici su se upoznali sa načinom finansiranja organizacija, te razmijenili iskustva u oblasti  izvršavanja javnih ovlaštenja iz zakona sa posebnim naglaskom na prvu pomoć, socijalnu djelatnost, te pripremu i odgovor na prirodne i druge nesreće.
Generalni sekretar je na kraju preporučio da se i dalje razvija dobra saradnja, te zamolio goste iz Austrije da koliko je to moguće podrže ideje mladih Crvenog križa. Predstavnici Crvenog križa Gornje Austrije su se zahvalili na prijemu i izrazli zadovoljstvo postojanjem ovakvog oblika suradnje, te istakli da postoje već neke ideje koje namjeravaju podržati u narednom periodu.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.