Pomoć CP Turske u zbrinjavanju migranata

Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine je krajem oktobra uputio molbu Crvenom polumjesecu Turske za donaciju materijalno-tehničkih sredstava za zbrinjavanje migranata u BiH. Tim povodom delegacija turskog Crvenog polumjeseca doputovala je u BiH, a u roku od 10 do 15 dana oni će već početi sa aktivnostima obezbjeđivanja smještaja za migrante u Bihaću i Velikoj Kladuši.

Generalni sekretar Crvenog križa FBiH Namik Hodžić sastao se danas u Sarajevu sa predsjednikom delegacije Crevenog polumjeseca za BiH Goksenom Yenigulom, a tom prilikom su razgovarali o temi migratske krize i zajedničkom djelovanju na tom planu.

Hodžić je  zahvalio prijateljima iz sestrinske organizacije Crvenog polumjeseca Turske, sa kojima, kako je rekao, već dugi niz godina sarađuju i sa kojima je prošle godine potpisan sporazum o partnerstvu i saradnji.

“Činimo ogromne napore u Crvenom križu BiH, zajedno s durgim nevladuinim organizacijama, i uz lidervsto Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i vlasti BiH, pomognemo ljudima koji su krenuli prema Zapadnoj Europi, a u kontekstu da im olakšamo boravak ovdje i omogućimo što humaniji život”, kazao je Hodžić.

Dodao je kako se uz podršku truskog Crvenog polumjeseca, te Crvenog križa Švicarske, Italije, nastoji obezbijediti kvalitetniji smještaj za migrante, a posebno zbog činjenice da se približava zima.

“Naši prijatelji iz Turske su ponudili pomoć u obezbjeđenju kontejnera za smještaj migranata, kontejnera sa tuševima i toaletima koji su neophodni u Velikoj Kalduši i Bihaću. Isto tako, radi se i o velikom broju šatora koji će služiti za smještaj migranata. Ovu donaciju očekujemo u narednih nekoliko dana”, kazao je Hodžić.

Dodao je kako će biti obezbijeđeni šatori od 105, zatim šatori od 63, te porodični šatori od 16 kvadratnih metara. Tu su također grijači za šatore, deke, dušeci, vreće za spavanje, sklopivi kreveti, kompleti suđa za porodicu, mobilne kuhinje (sa kapacitetom 1.000 obroka), te sanitarni kontejneri.

Hodžić je dodao kako se pomoć Crvenog polumjeseca neće bazirati samo na pomoći migrantima u Bihaću i Velikoj Kladuši, odnosno kako su spremni da su spremni pomoći kada je riječ o nedostacima u centrima Ušivak i Salakovac.

Predsjednik delegacije Crvenog polumjeseca u BiH Goksen Yenigul istakao je kako ovo nisu prve aktivnosti Crvenog polumjeseca u BiH.

“Mi smo i puno ranije bili aktivni, no specifičnost tih projekata je da su imali svoj početak i kraj, odnosno onus u na jedan način bili kratkoročni. Sada je jedna drugacija situacija, jer smo mi ovog puta u BiH došli radi jednog dugorocnog cilja i djelovanja”, kazao je Yenigul.

On je to rekao alaudirajući na to da će Crveni polumjesec otvoriti svoje predstavništvo u BiH.

“Kada je riječ o migrantima, u toku su projekti koje je pokrenuo IOM, i mi smo se ovom projektu uključili kako bi obezbijedili smještaj za migrante. Planiramo da najkasnije u roku od 10 do 15 dana startujemo sa našim aktivnostima. U tom smislu ćemo dobiti logističku podršku iz Turske i naš cilj je da što prije obezbijedimo smještaj kroz šatore i kontejnere za migrante u Bihaću i Velikoj Kladuši. To je naš primarni cilj”, podvukao je Yenigul.

Naglasivši kako vjeruje da će pitanje migrantske krize biti rješeno u narednom periodu, Yenigul je istakao kako će Crveni polumjesec Turske u narednom periodu kroz svoj ured biti stalno prisutan na području u BiH.

“Naredne sedmice započinjemo i aktivnosti oko otvaranja ureda Crvenog polumjeseca u BiH”, rekao je Yenigul.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.