Pokazna vježba: Volonteri Crvenog križa spasili 17 povrijeđenih u požaru na Bjelašnici

Volonteri Crvenog križa Federacije BiH podijeljeni u timove Službe zaštite i spašavanja sinoć su zbrinuli 17 povrijeđenih osoba u požaru koji je izbio na Bjelašnici. Riječ je o opekotinama prvog i drugog stepena, razderotinama, respiratornim problemim radi dima i drugim stanjima koja su zadobili mještani i planinari evakuisani iz okolnih mjesta.

Dio je ovo iz scenarija pokazne vježbe koja je održana sinoć na Igmanu povodom Međunarodnog dana mladih.

Naime, Crveni križ Federacije BiH organizirao je kamp mladih „Čuvari Humanosti“ koji se tradicionalno održava kao jedna od aktivnosti povodom Svjetskog dana mladih sa temom „Smanjenje rizika od prirodnih katastrofa i klimatskih promjena“ .

Svjesni koliko su klimatske promjene postale naša svakodnevnica, a koliko svako od nas lično može uticati na smanjenje zagađenja i globalnog zagrijavanja cilj kampa je osvijestiti mlade da se odgovorno ponašaju prema okolišu i svoje stečeno znanje prenose svojim vršnjacima i ljudima iz svog okruženja.

Tokom kampa učesnici prolaze kroz edukacije o prirodnim katastrofama sa posebnim osvrtom na poplave, zemljotrese, klizišta i sl. kao i ulozi Crvenog križa u fazama pripreme, odgovora i oporavka na prirodne i druge nesreće koja se najviše odnosi na prvu pomoć, psihosocijalnu podršku, službu traženja, te prihvat i zbrinjavanje stanovništva.

Inače, kamp mladih „Čuvari humanosti“ traje od 11.08. do 15.08.2021. godine.

Na kampu, pored volontera iz strukture Crvenog križa Federacije BiH učestvuju i mladi iz Crvenog krsta Vojvodine, a timu predavača pridružila se i stručna saradnica iz Crvenog krsta Vojvodine.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.