Počeli radovi na krovu zgrade DCK BiH u Sarajevu

Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine je dana 09.09.2015. godine zvanično obilježilo  uvođenje u posao izvođača radova “Primarne konstruktivne sanacije krova zgrade DCK BiH –Faza 2” poduzeća“Gradnja” d.o.o. Mostar, a koja se financira donacijom Italijanskog Crvenog križa.

Ova faza radova je jako važna za DCK BiH jer je korak bliže cilju koje je postavilo novo rukovodstvo i menadžment, a to je preseljenje u svoje prostorije te izlaz iz podstanarskog  statusa.

Pored predsjednika DCK BiH gospodina Rajka Lazića, glavnog tajnika gosp. Branka Leke te uposlenika DCK BiH, ovom događaju su prisustvovali i važni gosti: gosp. Michelle Rezza Sanchez, predstavnik Italijanskog CK sa uredom za Balkan u Podgorici (Crna Gora),  gosp. Vlado Marković, asistent predstavnika Italijanskog CK,  gosp. Mateo Ciarli, šef delegacije MF DCK/CP u BiH, gosp Željko Filipović, šef delegacije MKCK u BiH,  gosp. Emir Camić, suradnik za komunikacije u delegaciji MKCK i g-đa Zorica Lučić, suradnik za kooperaciju u delegaciji MKCK u BiH,  gosp. Namik Hodžić generalni sekretar CK F BiH.

Ispred Vlade Federacije Bosne i Hercegovine događaju je prisustvovao gosp. Zdenko Antunovićsavjetnik ministra za prostorno uređenje u Vladi.

Povjerenstvo/Komisiju za očuvanje nacionalnih spomenika BiH predstavljali su: gosp. Mirzah Fočo, izvršni dužnosnik, g-đa Mirela Mulalić Handan, pomoćnica izvršnog dužnosnika i gosp. Adi Ćorović projekt koordinator.
Gosp. Rajko Lazić, predsjednik DCK BiH je izrazio veliko zadovoljstvo nastavkom radova i zahvalio se Italijanskom Crvenom krstu na podršci, te izrazio nadu da bi u narednim fazama obnove trebale sudjelovati i domaće institucije vlasti, kao i u povratu imovine DCK BiH.

Glavni tajnik DCK BiH gosp. Branko Leko je izvođačima radova  poželio sigurnost i dobro vrijeme kako bi radovi bili završeni u ugovorenom roku (90 dana), zahvalio se Italijanskom Crvenom križu na donaciji, Federalnom ministarstvu prostornog uređenja na susretljivosti u ubrzavanju procedure za dobivanje dozvole za građenje, Povjerenstvu/Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika na dobroj suradnji u realizaciji Prve faze obnove zgrade, kao i u svim aktivnostima vezanim za Drugu, te sljedeće faze sve do potpune obnove zgrade. Posebno je naglasio i zahvalio članovima Predsjedništva DCK BiH koji su davali i daju podršku ovom projektu, pa tako i potrebnim procedurama koje su prethodile ovom događaju, cijeloj strukturi Crvenog križa/krsta kao i nadzornom inžinjeru gosp. Predragu Kožulju, te predstavnicima sredstava informiranja. Na kraju obraćanja gosp. Leko je direktoru “Gradnje” d.o.o. Mostar gosp. Šefiku Voljevica predao ključeve zgrade i ulazne rampe s porukom da ih vrati po završetku pokrova zgrade, ali i željom da  se čim prije pronađe donator za Treću fazu – “Uređenje dijela enterijera za smještaj Stručne službe”.

Gosp. Michele Rezza Sanchez je istaknuo sjajnu suradnju sa DCK BiH i zadovoljstvo da rekonstrukcija zgrade napreduje, kao što je vidan i napredak DCK BiH. Istaknuo je da je u BiH proveo 9 godina i tim više mu je drago što je Italijanski Crveni križ  odlučio podržati ovaj projekat DCK BiH, uz niz ostalih koje je godinama podržavao i još uvijek podržava. Izrazio je nadu da će biti nazočan na ceremoniji završetka radova na pokrovu zgrade DCK BiH.
Riječi  podrške i zadovoljstva napretkom obnove zgrade izrazili su i gosp. Matteo Ciarli (MFDCK/CP), gosp. Željko Filipović (MKCK), kao i gosp. Zdenko Antunović (Federalno ministarstvo prostornog uređenja) posebno naglasivši kako će – kada zgrada bude potpuno obnovljena, ne samo Crveni križ/krst BiH imati mnogo bolje uvjete za rad, nego će Sarajevo i Bosna i Hercegovina ponovo imati jedno prekrasno graditeljsko zdanje za ponos. Isto tako spomenuo je odličnu suradnju i upornost Glavnog  tajnika DCK BiH – posebno u ubrzavanju procedura i dobijanju ne malog broja raznih dozvola, potvrda, suglasnosti i sl.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.