Podrška strukture Crvenog križa/krsta u obilježavanju 16.godišnjice Genocida nad Bošnjacima Srebrenice

Struktura Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine je i ove godine dala veliki doprinos u obilježavanju 16. godišnjice Genocida nad Bošnjacima u Srebrenici. Naše aktivnosti su koordinirane sa Odborom za obilježavanje Genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, Pododborom za Marš mira i Ministarstvom za raseljene  osobe i izbjeglice FBiH. Ove godine je u projektu Srebrenica 2011 bilo angažovano ukupno 71 volonter i 15 profesionalno uposlenih osoba iz strukture Crvenog križa FBiH.

 

Preko 50 volontera Crvenog križa Tuzlanskog kantona učestvovalo je na „Maršu mira 2011“( u sastavu ekipe prve pomoći pored ostalih učesnika, bilo je 5 doktora i 8 medicinskih tehničara). Pored volontera iz Tuzlanskog kantona, u sastavu ekipe bilo je 8 volontera iz Donjeg Vakufa, 2 volontera iz Kaknja, 2 volontera iz Srebrenice, kao i 3 volonterke iz Austrije. U toku tri dana pruženo je s 3327 usluga prve pomoći, obavljena 392 transporta povrijeđenih učenika Marša i izvršena podjela oko 20 000 komada peciva i 10 000 litara vode i drugih osvježavajućih napitak Zbog iskazane potrebe za vodom Crveni križ FBiH je izdvojio vlastita sredstva za 6,500 l vode koja su distribuirana učesnicima Marša.  
Crveni križ Federacije BiH je 09.07. stavio na raspolaganje logistički tim, terenska vozila, 26 šatora sa opremom, formirao šatorsko naselje i obezbjedio noćenje za oko 350 osoba u Ljeljan dolu za učesnike Marša mira koji su dolazili iz pravca Žepe. Prilikom ispraćaja posmrtnih ostataka u Visokom 09.07. porodicama nestalih je pružena psihosocijalna pomoć od strane lokalne organizacije CK Visoko kao i predstavnika CK FBiH. U povorci  sa posmrtnim ostacima  sudjelovao je tim za pružanje Prve pomoći iz Zeničko-dobojskog kantona ( ljekar i dva medicinska radnika) koji su  bili na dočeku posmrtnih ostataka u Potočarima i pružali Prvu pomoć.
Na sam dan ukopa posmrtnih ostataka nastradalih Bošnjaka Srebrenice 11.07. ekipa prve pomoći Crvenog križa Kantona Sarajevo (kombinovani tim sastavljen od članova višenamjenskih terenskih jedinica CKO Novi Grad i CK Kantona) je pružala medicinske usluge učesnicima.  Navedenog dana pruženo je oko 200 medicinskih intervencija (glavobolja, stres, srčani problemi, umor…) i usluga psihosocijalne podrške. Nakon pregleda od strane doktora, pregledane osobe dobijale su lijekove.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.