Podrška strukture Crvenog križa u obilježavanju 20. godišnjice Genocida nad Bošnjacima u Srebrenici

Struktura Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovine će i ove godine dati svoj doprinos u obilježavanju 20. godišnjice Genocida nad Bošnjacima u Srebrenici. Aktivnosti Crvenog križa će se odvijati u više pravaca, a u skladu sa Misijom i Principima Crvenog križa.

 

Najznačajnija aktivnost strukture Crvenog križa odnosi se na pružanje prve pomoći učesnicima Marša Mira koji traje od 08. do 11. 07. 2015. godine, te pružanje prve pomoći i psiho-socijalne podrške prilikom ispraćaja i dočeka posmrtnih ostataka (Visoko i Potočari), kao i na sam 11. juli u Potočarima. Za ovaj dio posla zaduženi su timovi za pružanje psiho-socijalne podrške i prve pomoći koji broje oko 60 volontera i uposlenika u strukturi Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovine (Crvenog križa Tuzlanskog kantona, Crvenog križa Kantona Sarajevo, Crvenog križa Zeničko –Dobojskog kantona, i Crvenog križa Unsko Sanskog kantona).

Struktura Crvenog križa će, također, organizovati kamp za učesnike Marša Mira koji polaze iz Žepe. Kao i svake godine do sada, tim za logističku podršku će organizovati kamp na lokalitetu Ljeljan Do, udaljenom 25 km od Srebrenice.

Marš Mira počinje 08.07.2015 u 8,00 sati. Kolona kreće iz Nezuka idolazi u Liplje- to je prvo mjesto noćenja. Drugi dan, 9.07 kreću iz Liplja i dolaze u Mravinjce( Konjević polje)gdje se noći. Treći dan 10.07.2015 kolona kreće iz Mravinjaca i dolaze u Potočare oko 22,00 sata, gdje noće.

Djelatnici i volonteri CK Visoko i CKFBiH će pružati prvu pomoć PS podršku porodicama nestalih u Visokom od ranih jutarnjih sati do polaska kolone. Kolona kreće u 9,00 sati  ispred Gradskog groblja Visoko. 

Dva sanitetska vozila Crvenog kiža Ze-Do Kantona (dvije ekipe za pružanje prve pomoći ) su, pored vozila Hitne pomoći, u sastavu  počasne kolone koja prati posmrtne ostatke, cijelom dužinom trase od Gradskog groblja. Protokolom je predviđeno da kolona stane  ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hecegovine gdje će se odati počast žrtvama genocida. Počast će odati domaći i strani državnici, organi vlasti Bosne i Hercegovine kao i predstavnici vjerskih zajednica Bosne i Hercegovine, te stanovništvo Bosne i Hercegovine.  Nakon odavanja počasti žrtvama genocida,  kolona kreće prema Potočarima.

U Potočarima će ekipe Crvenog križa  za pružanje prve pomoći biti na raspolaganju porodicama nestalih osoba.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.