Organizacije Crvenog križa širom Federacije obilježile Svjetski dan prve pomoći

Pod motom “Prva pomoć za cijeli život” organizacije Crvenog križa unutar strukture obilježile su Svjetski dan prve pomoći na različite načine.

Crveni križ općine Zavidovići

Crveni križ općine Zavidovići organizirao je pokaznu vježbu u saradnji sa Gorskom službom spašavanja Zavidovići u samom centru općine. Kroz simulaciju nesreće uspješno su prikazana  znanja iz  zaustavljanja krvarenja, zbrinjavanje rana, te cjelokupan proces zbrinjavanja osobe na sigurno mjesto.

Na mjestu održavanja pokazne vježbe postavljen je i info štand gdje je prolaznicima besplatno mjeren pritisak, a dijeljeni su i leci.

Volonteri ove organizacije održali su i predavanje o osnovama prve pomoći za karate klub “Mersad Kurtalić”.

  • Naime, poznato nam je da su povrede česte kod ovakvih sportova, te smo  mlađim karatistima ovog kluba pokušali prenijeti osnovno znanje iz Prve pomoći uz akcenat na sportske ozljede. Ekipa iz kluba aktivno je slušala sve upute i sudjelovala u vježbi – istaknuto je iz Crvenog križa općine Zavidovići.

Crveni križ grada Gradačac

U saradnji sa Policijskom stanicom Grada Gradačac izvršeno je anonimno testiranje vozača motornih vozila u provjeri elementarnih znanja iz prve pomoći kao i provjere opremljenosti motornih vozila sa sanitetskim materijalom, kutijama prve pomoći.

Ispred Gradskog kina u Gradačcu realizirana je aktivnost besplatnog mjerenja krvnog pritiska.

Posebna pažnja posvećena je radionici iz “Cardio pulmonalne reanimacije” gdje su građani mogli vidjeti praktičan rad mladih volontera Crvenog križa grada Gradačac prilikom oživljavanja kod prividne smrti odnosno prestanka rada srca i disanja. Pažnja je posvećena i ostalim hitnim mjerama i radnjama kao što su zaustavljanje krvarenja,  postupak sa ranama,  povrede i prelomi kostiju, povrede zglobova i kičme odnosno tačno utvrđivanje redoslijeda hitnosti pružanja prve pomoći-trijaže.

Crveni križ grada Bihaća

Crveni križ grada Bihaća je povodom Svjetskog dana prve pomoći organizirao akciju darivanja krvi.

Na akciju su došla 43 davaoca, a 39 njih uspješno je darovalo ovu dragocjenu tečnost. Iz ove organizacije zahvalili su svim dobrovoljnim davaocima što su još jednom pokazali svoju humanost.

Crveni križ općine Žepče

Svjetski dan prve pomoći obilježio je i Crveni križ općine Žepče. Naime, u prostorijama Crvenog križa organiziran je kviz o prvoj pomoći za volontere koji su bili podijeljeni u timove. Kviz je sačinila grupa certificiranih instruktora prve pomoći, koja je podijelila iskustva sa novim volonterima.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.