Organizacije Crvenog križa aktivno uključene u aktivnosti na obezbjeđenju izolatorija i karantina u lokalnim zajednicama

Organizacije Crvenog križa koje djeluju na području Federacije BiH aktivno su uključene u Krizne štabove općina, gradova i kantona, kao i Štabove Civilne zaštite po čijim naredbama i odlukama se realizuju aktivnosti.

S tim u vezi, one su aktivno uključene u pripreme i aktivnosti na obezbjeđenju izolatorija u lokalnim zajednicama. Za ovu aktivnosti uz osoblje i volontere, u pojedinim općinama stavljeni su na raspolaganje i drugi resursi Crvenog križa.

Crveni križ Kalesija je za potrebe formiranja izolatorija u JU MSŠ i OŠ Tojšići, obezbjedio 50 kreveta sa dušecima, dok je za potrebe izolatorija u Kladnju Crveni križ obezbijedio ćebad i uz podršku CKTK 160 različitih artikala (jastuci, posteljine, jorgani i dezinfekciona sredstva). Osoblje/volonteri CK Živinice i CK Gračanica pomogli su u postavljanju izolacijskih prostorija.

CK Živinice

Crveni križ TK je kroz stavljanje na raspolaganje jednog uposlenika, uključen u praćenje zdravstvenog stanja studenata pristiglih iz Njemačke, a koji će narednih 28 dana provesti u karantinu u hotelu Tuzla. Navedena aktivnost se realizuje telefonskim putem gdje se zaprimaju informacije o zdravstvenom stanju i eventualnim promjenama istog, nakon čega Crveni križ TK o svim promjenama informiše Zavod za javno zdravstvo koji preuzima dalje korake u postupanju.

Pripadnici Službe Crvenog križa ŽZH u zajedništvu s kolegama iz drugih službi zaštite i spašavanja – GSS Široki Brijeg, PVP Široki Brijeg, DVD Mokro, te s volonterima – pripadnicima Kluba navijača Škripari Široki Brijeg , a pod nadzorom Stožera Civilne zaštite ŽZH i Stožera CZ Široki Brijeg, izvršili postavljanje kreveta i dezinfekciju dvorane u kojoj će biti smješteni lakše oboljeli od #covid19 u slučaju da bude takve potrebe. U dvorani je raspoređeno 70 kreveta koje je nabavila Vlada ŽZH u koordinaciji sa Stožerom CZ ŽZH.

Crveni križ Goražde također je pomogao postavljanje i formiranje izolatorija u ovom gradu.

Crveni križ grada Mostara dezinfikuje izolacijski prostor, te obezbjeđuje obroke za osobe koje su tu smještene.

Karantin za područje Unsko-sanskog kantona nalazi se u Sportskoj dvorani Medrese u Cazinu, a tu će preventivno i pod nadzorom, boraviti građani s područja USK, koji nemaju simptome bolesti, a trijažirani su na graničnom prelazu. Crveni križ Unsko sanskog kantona od jučer priprema obroke za osobe koje borave u karantinu u Cazinu. Osobe koje nemaju mjesto prebivališta u USK, nakon trijaže na graničnom prelazu, biće upućene u karantine u mjesta prebivališta. Crveni kriz USK kroz općinski Crveni križ Bužim obezbjedio je krevete i deke za izolacijsku prostoriju u Domu zdravlja Bužim. Inače, sve gradske/općinske organizacije Crvenog križa u Unsko-sanskom kantonu uključeni su u pripreme i aktivnosti na obezbjeđenju izolatorija u lokalnim zajednicama, za šta im je CK USK izdao 270 kreveta, te 400 ćebadi. Tako je Crveni križ grada Bihaća donirao 60 kreveta i 60 madraca Domu zdravlja Bihać, koje su naši volonteri skupa s osobljem Doma zdravlja Bihać unijeli u prostorije koje se opremaju za izolatorij.

Crveni križ Unsko-sanskog kantona je, u suradnji sa IOM-om, podigao šatore u PPC Miral za izolaciju. U skladu sa preporukama nadležnih institucija zbog nastale vanredne situacije i donošenjem mjera u cilju sprječavanja širenja koronavirusa, naš tim pomogao je i u PPC Blažuj u postavljanju izolacijskih šatora koji posjeduju grijanje i opremljeni su sa 1000 kreveta, madraca i deka za smještaj migranata i izbjeglica koji su prethodno boravili na sarajevskim ulicama ili u napuštenim objektima.

U nastavku tabela raspodjele zaštitne opreme i MTS-a kroz strukturu Crvenog križa Federacije BiH:

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.