Općinska takmičenja u pružanju prve pomoći: Visoko, Tešanj, Doboj Istok, Centar i Ključ izabrali najbolje

VISOKO

7. aprila 2018. godine u Sportskoj dvorani Franjevačke klasične gimnazije održano je općinsko takmičenje učenika osnovnih i srednjih škola općine Visoko u pružanju prve pomoći. Na 3 radna poligona takmičilo se 6 osnovnih i 3 srednje škole. Najbolja škola u kategoriji osnovnih škola bila je OŠ “Alija Nametak” Buci, druga je bila OŠ “Mehmedalija Mak Dizdar” Dobrinje, dok je treće mjesto pripalo OŠ “Safvet-beg Bašagić” Visoko. U kategoriji omladine najbolja je bila Gimnazija Visoko, potom Franjevačka klasična gimnazija, a treće mjesto MSŠ Hazim Šabanović. Pobjedničke ekipe dobile su diplome, a zahvalnice su uručene šminkerima i markirantima. Na takmičenju je bio i štand zdrave hrane, u povodu Svjetskog dana zdravlja.

TEŠANJ

U subotu, 14. aprila 2018. godine, u organizaciji Crvenog križa Tešanj, održano je 22. općinsko takmičenje iz pružanja prve pomoći za osnovne i srednje škole sa područja Općine Tešanj. Na takmičenju je učestvovalo 11 ekipa koje su pred stručnom komisijom imale zadatak da pokažu kako se snalaze u najtežim situacijama i koliko poznaju tehnike pružanja prve pomoći kod raznih nesreća i povreda. Domaćin ovogodišnjeg takmičenja je bila škola „Rešad Kadić“ Krndija. Takmičenje je proteklo u fer i korektnoj borbi ekipa, a nakon zbrajanja rezultata proglašeni su i pobjednici ovogodišnjeg takmičenja. U kategoriji srednjih škola, prvo mjesto osvojila je Gimnazija „Musa Ćazim Ćatić“, a drugo mjesto je pripalo JU „Mješovita srednja škola“ Tešanj. U kategoriji osnovnih škola prvo mjesto je osvojila ekipa osnovne škole „Rešad Kadić“ Krndija. Drugo mjesto je osvojila osnovna škola „9. septembar“ Medakovo. Treće mjesto je osvojila ekipa osnovne škole „1. Mart“ Jelah. Želimo puno sreće ekipama na predstojećem kantonalnom takmičenju.

DOBOJ ISTOK

12. aprila 2018. godine održano je općinsko takmičenje iz prve pomoći za učenike osnovnih škola sa područja općine Doboj Istok, u prostorijama OŠ “Brijesnica” u Brijesnici Velikoj, a u organizaciji Crvenog križa Doboj Istok. Takmičile su se dvije osnovne škole, škola domaćin takmičenja, i OŠ “Klokotnica”. Bolja je bila OŠ “Brijesnica”, koja je time stekla pravo učešća na XXV kantonalnom takmičenju u pružanju prve pomoći.

CENTAR

23. Općinsko takmičenje iz pružanja prve pomoći za učenike srednjih škola općine Centar održalo se 14.04.2018.godine (subota) u  Srednjoj medicinskoj školi – Bjelave sa početkom 10,oo sati. 10 srednjih škola takmičilo se na 4 radna poligona.  Plasman ekipa: 1.Srednja zubotehnička škola, 2. Druga gimnazija, a 3.Srednja medicinska škola Bjelave. Na takmičenju je učestvovalo 18 markiranata, 7 šminkera, a bilo je i 6 rekreativnih poligona.

KLJUČ

17. aprila 2018. godine, Crveni križ općine Ključ organizovao je takmičenje osnovnih škola u Ključu iz pružanja prve pomoći na kojoj su učestvovale osnovne škole: „Ključ“ „Sanica“ i „Velagići“. Domaćin ovogodišnjeg takmičenja je bila Osnovna škola „Ključ“. Prvo mjesto osvojila je O.Š. „Ključ“, drugo mjesto O.Š. „Sanica“ i treće O.Š. „Velagići“.
Ovim takmičenjem ostvarili su saradnju sa CK općine Bosanski Petrovac. Dvije volonterke CK općine Bosanski Petrovac su aktivno učestvovale u organizaciji ovog takmičenja, kao šminkeri. Na ovom takmičenju  angažovano je  8 volontera Crvenog križa općine Ključ i 4 člana dramske sekcije Osnovne škole “Ključ”. Također, nesebičnu pomoć  pružio je predsjednik CK USK-a Husein Kličić u samoj organizaciji, te kao  glavni sudija ovog takmičenja.

 

Svim ekipama želimo puno sreće na predstojećim kantonalnim takmičenjima.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.