Održanom prvi ciklus treninga ekipe prve pomoći za Evropsko prvenstvo iz pružanja prve pomoći

Od početka godine ekipa prve pomoći koja će Bosnu i Hercegovinu predstavljati na narednom Evropskom prvenstvu iz pružanja prve pomoći vrijedno radi na pripremama i usavršavanju različitih tehnika potrebnih za što bolji nastup.

Pred sami početak priprema odabran je tim trenera i markiranata koji imaju iskustva sa međunardonih takmičenja i koji će svoje stečeno znanje i iskustvo usmjeravati na ovu ekipu.

Ekipa svaki vikend od početka godine prolazi kroz usavršavanje osnovnih tehnika iz pružanja prve pomoći koje su potrebne u nastavku priprema iz oblasti napredne prve pomoći. Dosadašnje pripreme održavale su se u kabinetu prve pomoći Crvenog križa općine Ilidža.

Naporedo sa ovim pripremama, ekipa prolazi kroz časove engleskog jezika sa tematikom i pojmovima značajnim za prvu pomoć i takmičenje, medicinske pojmove i terminologiju potrebnu za dobro i uspješnu komunikaciju sa sudijama i markirantima obzirom da se takmičenje odvija na engleskom jeziku.

U saradnji sa Fitness i teretana centrom na Ilidži, a uz pomoć dugogodišnje volonterke koja je fitness trenerica, ekipa tri puta sedmično prolazi kroz kondicione pripreme i fizičku spremu, uzimajući u obzir da takmičenja ovog niova traju dugo i zahtjevaju veliki napor i fizičku spremnost.

Naredni ciklus treninga kreće sa poligonskim usavršavanjem i izgradnjom timskog duha, a nadati se i pripremnim kampovima koji su neophodni za pripremanje reprezentacija.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.