Održano 22. Federalno takmičenje ekipa CK u pružanju prve pomoći

U Centru za edukaciju, sport i rekreaciju „Safet Zajko“ u Sarajevu, dana 08.06.2019. godine, održano je 22. Federalno takmičenje ekipa Crvenog križa iz pružanja prve pomoći uz realistički prikaz stanja, povreda i oboljenja.

Organizator takmičenja je bio Crveni križ Federacije BiH. Za takmičenje je formiran Organizacioni odbor u sastavu: Ivo Juričević, predsjednik CK FBiH, Namik Hodžić, generalni sekretar CK FBiH, Dr. Adis Kukuljac, glavni sudija takmičenja, Jasmin Nikšić, supervizor takmičenja i Nevenka Milanović, stručni saradnik za zdravstvo i socijalnu djelatnost Crvenog križa FBiH.

Učešće na Federalnom takmičenju su osigurale pobjedničke ekipe sa kantonalnih takmičenja i to sedam ekipa podmlatka i osam ekipa omladine. Ovo takmičenje okupilo je preko 250 volontera i uposlenika organizacija Crvenog križa na području Federacije BiH.

Na ceremoniji otvaranja, nakon postrojavanja ekipa, učesnicima su se obratili Namik Hodžić, generalni sekretar Crvenog križa FBiH i predsjednik Crvenog križa Federacije BiH Ivo Juričević, koji je otvorio Takmičenje.

Potom je izvršeno izvlačenje startnih brojeva, nakon čega su ekipe omladine krenule na poligone, dok su ekipe podmlatka organizovano otišle u posjet Zemaljskom muzeju. 

Glavni sudija dr. Adis Kukuljac je dao kratke napomene i poželio uspješan rad svim takmičarima.

Osam poligona je bilo razmješteno na prostoru cijelog Centra, tako da su i posjetioci koji su tog dana bili u Centru mogli posmatrati rad ekipa i načine zbrinjavanja povreda.

Izostankom podrške većine organizacija Crvenog križa Kantona Sarajevo, izuzev Crvenog križa općina Ilijaš i Centar, Stručna služba je uz pomoć volontera iz drugih organizacija iz strukture uspjela organizirati ovo takmičenje, koje je održano na vrlo visokom nivou. Za potrebe ovog takmičenja angažovano je više od 80 volontera u ulogama vodiča, domaćina poligona, kurira, šminkera, markiranta/glumca i sudija.

Takmičenje se odvijalo po sistemu kružnog toka na sedam radnih poligona i jednom rekreacionom poligonu.

Na rekreacionom poligonu su se takmičari mogli upoznati sa maskotom „Dropsy“ kapljicom krvi i pojedinostima vezanim za davalaštvo krvi.

Glavni sudija takmičenja dr. Adis Kukuljac i supervizor takmičenja Jasmin Nikšić, dipl. med.tehn.  su na sedam radnih poligona osmislili 30 povreda i stanja u sljedećim realno prikazanim situacijama, a način zbrinjavanja povreda i stanja je bodovalo 37 sudija. Poligoni su bili:

 1. Saobraćajni udes
 2. Minsko polje
 3. Narkomanija
 4. Džogiranje i rekreacija
 5. Pad skele na građevini
 6. Izlet – tuča
 7.  Nesreća na dječijem igralištu

Nakon završenog radnog dijela takmičenja Komisija za obračun bodova u sastavu Azema Hebib, Azra Mešić i Davor Ivančević je izvršila obračun bodova.

Na cermoniji zatvaranja dr. Adis Kukuljac je proglasio pobjednike 22. Federalnog takmičenja ekipa Crvenog križa iz pružanja prve pomoći.

Poredak u kategoriji Podmlatka

Plasman Ekipa Broj osvojenih bodova
1. OŠ „Orašje“ Orašje 1.833
2. JU OŠ „Dubrave“ Živinice 1.721
3. OŠ „Mula Mustafa Bašeskija“ Kakanj 1.702
4. OŠ „Mehmed-Beg Kapetanović Ljubušak“ – Sarajevo 1.693
5. OŠ „Harmani I“ Bihać 1.701
6. JU OŠ „Edhem Mulabdić“ Opara – Novi Travnik 1.590
7. II Osnovna škola Široki Brijeg 1.394

Poredak ekipa u kategoriji Omladine

Plasman Ekipa Broj osvojenih bodova
1. PU Međunarodna gimnazija „Richmond Park International secondary school“ Sarajevo 1.903
2. Tim mladih Crvenog križa Kiseljak 1.832
3. Tim mladih Crvenog križa „Tutti Fratelli“ – Orašje 1.772
4. JU „Gimnazija Cazin“ Cazin 1.713
5. Tim Mladih Crvenog križa Živinice 1.701
6. II gimnazija Zenica 1.535
7. Srednja škola „Antun Branko Šimić“ Grude 1.484
8. STŠ „Hasib Hadžović“ Goražde 1.174

Za najbolje markirante sudijski tim odabrao je Ahmeda Hulugića, Hasnu Didić, Fadilu Hasanica, Sandu Šarić, Amiru Husetić i Dorijana Mrkonjića.

Najbolji šminker takmičenja je bila Medina Šapčanin.

Svim učesnicima su uručene zahvalnice, a ekipama koje su zauzele I, II i III mjesto u obje kategorije uručene su diplome, pehari i medalje.

Ove godine, po prvi put je pobjedničkim ekipama u obje kategorije, dodijeljen prelazni pehar, koji su ekipe dužne čuvati do narednog takmičenja kada će ga predati svojim nasljednicima, budućim pobjednicima.

Tri prvoplasirane ekipe omladine i tri prvoplasirane ekipe podmlatka će uzeti učešće na Državnom takmičenju ekipa Crvenog križa iz pružanja prve pomoći, koje će biti održano 29.06.2019. godine na Palama.

Crveni križ Federacije BiH je za sve učesnike takmičenja osigurao ishranu te majice, kačkete, promotivne olovke i privjeske te zahvalnice za učešće.

Crveni križ Federacije BiH je zahvalnice za podršku u realizaciji ovogodišnjeg takmičenja uručio:

 • JP Lokom Sarajevo
 • Općini Novi Grad Sarajevo
 • Atletskom klubu Novi Grad Sarajevo
 • Coca Coli
 • Hotelu Krone
 • Crvenom polumjesecu Turske
 • Crvenom križu općine Ilijaš
Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.