Održano 19. Federalno takmičenje iz programa “Upozoravanje na opasnost od mina”

U subotu, 09.12.2017. godine u Bosanskom kulturnom centru u Živinicama održano je 19. Federalno takmičenje učenika osnovnih škola iz programa “Upozoravanje na opasnost od mina”. Ovo takmičenje tradicionalno se održava u Nedjelji/Tjednu svjesnosti o postojanju mina (03.-10.12.), uz podršku MKCK.

Domaćini takmičenja bili su Crveni križ općine Živinice i Prva osnovna škola Živinice, a na takmičenju je učestvovalo 8 pobjedničkih ekipa sa kantonalnih/županijskih takmičenja.

Takmičenje je otvorio generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH Namik Hodžić, a prisutnima su se obratili gosti- iz Federalne uprave civilne zaštite Bahrudin Husagić, iz Općine Živinice Enver Jukić- šef Službe Civilne zaštite općine Živinice, a pristna je bila i sekretar Crvenog križa Tuzlanskog kantona Jadranka Duraković.

U ime domaćina prisutnima se kratko obratila i predsjednica Skupštine Crvenog križa općine Živinice Brankica Salibašić. Kolektiv i učenici Prve osnovne škole Živinice pripremili su prigodan zabavni program te su izveli Himnu BiH, igrokaz “Kod doktora” i instrumental “Malo je malo dana”, a nastupila je i Dženita Čivkušić na violini, članovi recitatorske sekcije sa recitalom “Kameni spavač” i horska sekcija sa dvije kompozicije.

Članovi žirija bili su Bahrudin Husagić- vođa deminerskog tima FUCZ, Zlatko Krvavac- certificirani instruktor i menadžer programa “Upozoravanje na mine” i Božo Mavrović- stručni saradnik pri Službi civilne zaštite Općine Živinice, a volonteri Crvenog križa općine Živinice bili su asistenti za unos rezultata.

Takmičenje se sastojalo od 6 zadataka: Pitanja i odgovori, Slagalica, Pantomima, Igra detekcije, Ispravi netačne rečenice i anagram. Ostvareni plasman ekipa je slijedeći:

Ostvareni plasman Škola Osvojeni broj bodova
1. OŠ “Husein Efendija Đozo” Goražde 33
2. II osnovna škola Ilidža 32
3. OŠ “Podorašje” Srebrenik 31
4. OŠ “Suljo Čilić” Jablanica / OŠ “Hamdija Kreševljaković” Kakanj 29
5. OŠ “Edhem Mulabdić” Novi Travnik 28
6. OŠ “Ivan Goran Kovačić” Livno 27
7. OŠ “Čavnik” Bužim 24

Svi učesnici su dobili zahvalnice, a za tri prvoplasirane ekipe obezbjeđene su diplome, pehari i medalje, kao i nagrade: za prvo mjesto Tesla tableti, za drugo mjesto bluetooth zvučnici, a za treće mjesto eksterne baterije za mobilne uređaje.

Tri prvoplasirane keipe predstavljati će Crveni križ Federacije BiH na Državnom takmičenju iz programa “Upozoravanje na opasnost od mina”, koje će se održati 2018. godine povodom obilježavanja 4. aprila- Svjetskog dana borbe protiv mina.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.