Održano 18. Federalno takmičenje iz programa “Upozoravanje na opasnost od mina”

Povodom obilježavanja Nedjelje/tjedna svjesnosti o postojanju mina, koja se svake godine obilježava u periodu 03.-10.12., Crveni križ Federacije BiH je subotu, 10.12. organizovao 18. Federalno takmičenje ekipa osnovnih škola iz programa „Upozoravanje na opasnost od mina“.

Takmičenje je održano u Sarajevu.

Na takmičenju je učestvovalo 8 ekipa učenika osnovnih škola iz 8 kantona/županija, pobjednika predhodno održanim općinskim i kantonalnim takmičenjima.

Takmičenje je otvorio generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH Namik Hodžić. Prije početka takmičenja, uručene su nagrade autorima najboljih radova pristiglih na objavljen konkurs za likovne radove na pomenutu temu, a bila je organizovana i izložba najboljih pristiglih radova.

Na samom početku prisutne su svojim izvođenjem muzičke numere zabavili članovi udruženja Škola gitare “Pink panter”- AKA Bend- AKA-demija.

Na konkursu za najbolji likovni rad na temu „Opasnost od mina u BiH“ treće mjesto osvojila je Erna Rahmanović, učenica OŠ “Hajderovići”, iz Zavidovića, drugo mjesto osvojila je Naida Kurtalić, također učenica OŠ “Hajderovići”, iz Zavidovića, dok je prvo mjesto pripalo Eni Suman, učenici OŠ “Novi Grad” iz Tuzle.

Stručni žiri u sastavu: Lejla Sušić, regionalni savjetnik za protumisnku akciju- predsjednica, Ivana Grujić- Društvo Crvenog krsta/križa BiH i Azema Hebib- Crveni križ Federacije BiH pratio je tok takmičenja na kojem su svi učesnici pokazali zavidno znanje, a tri prvoplasirane ekišpe koje će 4. aprila 2017. godine, na Svjetski dan brobe protiv mina uzeti učešće na Državnom takmičenju su:

III mjesto: ekipa osnovne škole “Čavnik”, općina Bužim

II mjesto: ekipa osnovne škole “Ustikolina” iz Ustikoline

I mjesto: ekipa osnovne škole “Suljo Čilić”, općina Jablanica.

Predsjednica žirija, Lejla Sušić i generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH Namik Hodžić su članovima ekipa uručili nagrade, pehare, medalje i diplome.

Realizaciji takmičenja pomogli su i mladi volonteri organizacija Crvenog križa općina Centar, Novo Sarajevo, Stari grad i Ilidža.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.